KentManşet

Araştırma: Yeşil ve renkli şehirler insanları daha mutlu ve sakin yapıyor

0

Fransa’daki Lille Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi farklı şehir manzaraları karşısında gönüllü katılımcıların nasıl reaksiyon göstereceğini test etmek için VR (sanal gerçeklik) kullandı.

Araştırmaya katılan 36 kişi, laboratuvar ortamında göz takip etme özelliği olan VR gözlükleri taktı. Araştırmacılar katılımcılara düz bir bina ve gri kaldırımlardan oluşan çevre ile yeşil alan ve parlak pembe, sarı renklerin olduğu çevreyi gösterdi.

Frontiers in Virtual Reality dergisinde yayımlanan araştırmada, göz kırpmaları izlenerek atılımcıların en çok neyle ilgilendiği tespit edildi. Katılımcılar ayrıca deneyimleriyle ilgili anketi doldurdu.

Adımlar yavaşlıyor, nabız yükseliyor

Katılımcıların bitki görünce daha yavaş yürüdüğü ve nabızlarının yükseldiği görüldü. Ayrıca kafalarını yere gömmek yerine daha ileri ve yukarı baktıkları tespit edildi. Çevreye renk ekleyip çıkarmanın katılımcılar üzerinde çok fazla bir etkisi gözlemlenmekle birlikte renkli desenler resme eklendiğinde daha meraklı ve uyanık olduğu görüldü.

 

 

Çalışma şehirde küçük ayarlamalar yaparak moral yükseltmenin mümkün olduğu sonucuna vardı.

Araştırmanın baş yazarı kognitif psikoloji profesörü Yvonne Delevoye-Turrell,  “İnsan davranışında sanal gerçeklikle elde edilen varyasyonların doğal ortamlarda elde edilecek değişiklikler hakkında fikir vereceğini düşünüyoruz” dedi.

Delevoye-Turrell, çalışmada VR gözlüğü kullandıklarını da hatırlatarak, gerçek hayatta katılımcıların deneyimlediği ses, trafik, hava durumu gibi koşulların çevrenin kontrolünü zorlaştıracağını da belirtti.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.