Avrupa Birliği‘ne (AB) bağlı Copernicus Atmosfer Gözetim Merkezi tarafından yapılan açıklamada, bu yılın temmuz ve ağustos aylarında kuzey yarımkürede meydana gelen şiddetli orman yangınlarının kaydedilen en yüksek karbondioksit emisyonuna yol açtığı belirtildi.
Karbondioksit emisyonu ölçümleri 2003 yılında başlamıştı. Yangınların insan eliyle ortaya çıkan iklim krizi sebebiyle çıktığı biliniyor.
Çalışmada, yangınların dünya çapında yol açtığı emisyon miktarının temmuz ayında 1258,8 megaton, ağustos ayında ise 1348,6 megaton olarak tahmin edildiği ifade edildi.
Yangınların alışılmadık yoğunluğu ve uzun süre devam etmesinin emisyon miktarını artırdığı da kaydedildi.
Temmuz ve ağustos ayında yangınlardan kaynaklı ortaya çıkan emisyonların yarısından fazlası Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya‘nın Sibirya bölgesindeki yangınlardan kaynaklı.
Rusya’nın Yakutistan bölgesi ile Çukotka Özerk Okrugu‘nda çıkan yangınlar başta olmak üzere, tek başına 970 megaton emisyona yol açtığı kaydedildi.
Bu sene Türkiye’de meydana gelen yangınların ise 15 milyon ton karbondioksit emisyonuna neden olduğu tahmin ediliyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…