Joe Biden, gelişmekteki ülkelere yapacağı iklim yardımını iki katına çıkarma sözü verdi

ABD Devlet Başkanı Joe Biden, yönetiminin gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele etmesine yardımcı olmayı amaçlayan yardımı iki katına çıkarmaya çalışacağını açıkladı.

Biden, nisan ayında verdiği yardım sözünü 2024 yılına kadar yaklaşık 11,4 milyar dolara çıkaracağını söyledi. Daha öncesinde 5,7 milyar dolarlık bir para sözü verilmişti.

Kongre onayına bağlı

BM Genel Kurulu’nda konuşan ABD Devlet Başkanı “En iyi yanı, bu iddialı yatırımları yapmak sadece iyi bir iklim politikası değil aynı zamanda her bir ülkenin kendimize ve kendi geleceğimize yatırım yapması için bir şans” dedi.

Bu yardım sözü kasım ayında Glasgow’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı COP26 için kritik önem taşıyor. Ancak paranın verilip verilmeyeceği veya ne zaman verilebileceği gibi konular kongrenin onayına bağlı.

Söz verilen paralar ödenmedi

BM Genel Sekreteri António Guterres‘in “varoluş meselesi” olarak adlandırdığı iklim krizi, bu yıl düzenlenen BM Genel Kurul toplantısının da en önemli konusu oldu.

Pek çok gelişmekte olan ülke, zengin ülkelerin Paris Anlaşması’nda vadettiği yıllık 100 milyar dolarlık yardımı sağlamadığını defalarca söylemişti. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü tarafından yapılan bir araştırma yaklaşık 20 milyar dolarlık bir açık olduğunu tespit etmişti.

‘Önemli bir güven sorunu’

Guterres bu tür vaatlerde bulunulmamasının küresel sera gazı emisyonlarını dizginlemek için ortaya konulması gereken işbirliğini kötü etkileyeceğini belirterek “Bu çok önemli bir güven sorunu” ifadelerini kullanmıştı.

COP26’ya başkanlık eden Birleşik Krallık’ın Başbakanı Boris Johnson, Guterres ile pazartesi günü fon meselesine değinmek için bir toplantı düzenlemişti. Bu toplantıda liderler ülkelerin yardım sözünü yeniden hatırlatmıştı.

‘Borçlu olduğundan çok az’

Biden’ın açıklamasıyla birlikte ABD en büyük küresel iklim bağışçıları arasında yer alacak. Ancak savunuculuk grupları hala bu miktarın ABD’nin borçlu olduğu miktardan çok az olduğunu düşünüyor.

NY Times’ın aktardığına göre Power Shift Africa direktörü Mohamed Adow, “Başkan Biden’ın, ABD’nin katkıda bulunduğu miktarı artırdığını görmek güzel ama bu miktar hala ABD’nin borçlu olduğundan çok az” dedi.

Marshall Adaları’nın iklim elçisi Tina Stege ise “Biden’ın bugünkü konuşmasını izlerken, beklediğimiz duyurunun bu olduğunu düşündüm. Şimdi Kongre’nin Biden ile birlikte çalışmasını ve G20’nin geri kalanının da davayı takip etmesini istiyoruz” yorumunu yaptı.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete