ManşetEnerjiSağlık

Araştırma: Son beş yılda her altı kişiden biri çevre kirliliği nedeniyle hayatını kaybetti

0
Soma Termik Santrali / Fotoğraf: Cansu Acar

Yeni yayımlanan bir araştırmayla 2015’te dünya genelinde her altı ölümden birinin hava kirliliği, güvensiz su ve zehirli kimyasallardan kaynaklı kirlilikten dolayı gerçekleştiği ortaya koyuldu.

Lancet Planetary Health dergisi tarafından yayımlanan araştırma sonuçları, çevre kirliliğinin hastalık ve erken ölümler için dünyanın en büyük çevre sağlığı tehdidi olmaya devam ettiğini ve bu ölümlerin yüzde 90’ından fazlasının düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleştiğini gösteriyor.

İlgili haber:2021 Dünya Hava Kirliliği Raporu: Avrupa’da havası en kirli kenti Iğdır

‘Kirliliğe tepki gösterilmiyor’

Washington Post’tan Kasta Patel’in haberine göre; araştırmanın baş yazarı, Richard Fuller, dikkatsizliğin bu sorunun neden azalmadan devam ettiğini açıkladığını söyleyerek “Yılda dokuz milyon insanın ölmesi her ne kadar endişe edilmesi gereken çok önemli bir konu olsa da kirliliğe ilişkin çok fazla tepki gösterilmiyor” dedi.

İlgili haber: 1 Nokta 5: ‘Sessiz katil’: Hava kirliliği

Yaklaşık yedi milyon erken ölüm

Küresel Hastalık Yükü, Yaralanmalar ve Risk Faktörleri çalışmasının 2019 verilerinin kullanıldığı analiz, hava kirliliğinin 6,7 milyon erken ölümün büyük bir bölümünün kaynağı olduğunu ortaya koydu.

Su kirliliği 1,4 milyon ölüme neden olurken, kurşun zehirlenmesi bir milyona yakın can aldı. Rapor, 2015’te Fuller ve diğer uzmanlar tarafından yapılan ve aynı zamanda en büyük ölüm nedeni olarak hava ve su kirliliğine işaret edilen benzer bir analizin güncellenmiş versiyonu.

İlgili haber:Türkiye’de 45 şehirde hava kirliliği ulusal sınır değerlerini aştı

Fosil yakıtlar artık dünya için daha büyük bir sağlık riski

Rapora göre; fosil yakıt kullanımı ve zehirli kimyasaldan kaynaklı kirlilik artık gelişmekte olan dünyada daha büyük bir sağlık riski oluşturuyor.

Dünya çapındaki ülke ve ulusların yarısından fazlası, 2019’da iç mekan hava kirliliği ve su kirliliğinden daha çok, dış ortam hava kirliliği ve zehirli kimyasaldan kaynaklı kirlilik nedeniyle hayatını kaybetti. Çin‘de endüstriyel ve kimyasal kirlilikten kaynaklı iki milyondan fazla ölüm yaşandı.

İlgili haber: Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin havasını temizleyemiyor

Artan şehir nüfusu ve hava kirliliği

George Washington Üniversitesi İklim Sağlığı Enstitüsü’nden, çalışmaya dahil olmayan bir isim olan Neelu Tummala ise kirliliğe ilişkin olarak sanayileşmeye dikkat çekti. Tummala, sanayileşmedeki artışa ek olarak şehirleşme ve şehirlerin nüfusunun artmasına değinerek söz konusu bölgelerde daha fazla insanın hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerine karşı savunmasız yaşadığını söyledi.

Araştırmayla birlikte söz konusu çevre kirliliğinden kaynaklı ölümlerin 2015’ten 2019’a yüzde yedi arttığı ortaya koyuldu. 2000’den bu yana ise bu rakam yüzde 66 oranında arttı. Raporla birlikte birkaç tavsiyede de bulunuldu. Bunların arasında kirlilik izleme sistemleri kurmak ve kirlilik kontrol projelerine fon sağlamak için uluslararası alandan daha fazla baskı uygulanması çağrıları yer aldı.

Kurşun zehirlenmesi

Uzmanlar kurşunun, özellikle tehlikeli bir kimyasal kirlilik sorunu olduğunu belirtiyor. Kurşunun insanların beyinlerinde, doğurganlıklarında ve bağışıklık sistemlerinde kalıcı hasara neden olabildiği ifade ediliyor. Çocuklarda beyin gelişimi için kurşun zehirlenmesinin IQ’yu da etkileyebildiği bildiriliyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.