DoğaManşetTürkiye

Araştırma: Plastik ağaç koruyucular kullanarak ağaç dikmek çevreye daha çok zarar veriyor

0

Plastik ağaç koruyucular kullanarak ağaç dikmenin çevreye daha çok zarar verdiği tespit edildi.

Koruyuculu ağaçların yüzde 85’i hayatta kalırken, koruyucusuz ağaçların yüzde 50’si hayatta kalsa da, plastiğin çevreye verdiği zarardan dolayı her koruyuculu ağaç için iki koruyucusuz ağaç dikmek gerekiyor. Bu da, fidanların daha yüksek hayatta kalma oranını elde etmek için ağaç koruyucuları kullanmak yerine, çevrenin plastikten arınmış olmasının daha iyi olduğu sonucunu doğurdu.

‘Bu alanda öncü olmaya hazırız’

The Guardian‘da yer alan habere göreBirleşik Krallık‘taki ormanlık alan koruma yardım kuruluşu Woodland Trust, yıl sonuna kadar plastik ağaç koruyucuları kullanmayı bırakmayı hedeflediğini açıkladı.

Woodland Trust’ın CEO’su Darren Moorcroft “Ülkenin en büyük ağaç yetiştiricilerinden biri olarak, ağaç barınaklarının kullanımında plastik kullanmamayı taahhüt ederek, bu alanda öncü olmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Woodland Trust, ağaç koruma plastiklerinin tavşan, geyik ve koyun gibi hayvanların otlatıldığı bölgeler dışında kullanılmaması gerektiğinin de altını çizdi.

Doğal yöntemlerle ağaç dikmek daha faydalı

1970’lerden beri, fidanlar hayvanların ve böceklerin zarar vermesini önlemek için yarı saydam plastik tüplere dikilse de, plastiklerin ve ağaçların yaşam döngüsünü analiz eden araştırmalar, fidanları korumak için plastik koruyucu kullanmaktansa doğal yöntemlerle ağaç dikmenin daha faydalı olduğu bilgisini paylaştı.

Plastikten üretilen koruyucuların, karbon emisyonları ve kullanımdan sonra nadiren toplanmaları, doğal çevreyi kirlettiği gibi, doğal hayata da oldukça fazla zararı var.

Science of the Total Environment‘de yayımlanan bir makalede de “Net sıfır hedeflerine ulaşmak için toplu ağaç dikimi, önemli miktarda plastik ağaç koruyucularının üretilmesini gerektirebilir” ifadeleri kullanılmıştı.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.