DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Araştırma: Koronavirüsü ağır geçiren hastaların yüzde 34’ü psikiyatrik ve nörolojik sorunlar yaşadı

0

Dünyada önemli tıp dergilerinden biri kabul edilen Lancet Psikiyatri‘de yayımlanan Amerika Birleşik Devletleri‘nde koronavirüs hastalığını ağır geçiren binlerce hastanın katıldığı bir araştırmanın sonucuna göre, bu kişilerin yüzde 34’ü altı ay içinde psikiyatrik veya nörolojik sorunlar yaşadı.

Araştırma için 236 bin 379 kişinin elektronik sağlık verileri incelendi.

En yaygın görülen sorun anksiyete

Araştırmanın öne çıkan sonuçları ise şöyle sıralandı:

  • Koronavirüs salgınını ağır geçiren hastaların yüzde 34’ü, altı ay içinde psikiyatrik veya nörolojik sorunlar yaşadı.
  • En yaygın görülen sorun anksiyete olurken, katılımcıların yüzde 17’sinin anksiyete yaşadığı kaydedildi.
  •  Hastaların yüzde 14’ünde duygu durum bozuklukları görüldü.
  • Yüzde 5’i uykusuzluk şikayeti yaşadı.
  • Felç ve demans gibi nörolojik teşhisler daha nadir görülse de, bu sorunların hastalığı en ağır geçirenler arasında teşhis edildiği belirtildi. Buna göre, hastalık sürecinde yoğun bakımda yatan kişilerin yüzde 7’si sonradan felç geçirdi; yüzde ikisine demans teşhisi kondu.

Ayrıca, araştırma aynı dönemde grip veya başka solunum yolu hastalıkları geçiren hastalarla kıyaslandığında koronavirüs salgını geçiren hastalar arasında bu teşhislerin daha yaygın olduğunu ortaya koydu.

‘Gerçek veriler’

Araştırmanın başyazarı olan Oxford Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Paul Harrison, araştırmayla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Bunlar büyük bir örneklemden alınan gerçek veriler. Covid-19 sonrası görülen psikiyatrik teşhislerin yüksek oranda olduğunu teyit ediyorlar.”

Bunun yanında Harrison, teşhislerin oranlarının düşük gibi görünmesinin yanında hem kronik hastalıklardan söz edildiğine, hem de genele oranlandığında sağlık sistemleri üzerinde yıllarca olumsuz etkilere yol açabileceğine dikkat çekti.

Araştırmacılar, koronavirüs salgınının uzun vadedeki etkilerinin sağlık sistemleri üzerinde yıllar boyunca hissedileceğine dikkat çekti ve araştırmada sağlık sistemlerine daha fazla kaynak ayrılması için çağrı yapıldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.