Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Miami Üniversitesi‘nden bilim insanları, yeni doğan bebeklerin kordon kanındaki kök hücrelerin 85 yaşın altındaki ağır koronavirüs hastalarının hayatta kalma olasılığını iki katına çıkardığını duyurarak tek bir göbek kordonunda 10 bin hastanın hayatını kurtaracak kadar kök hücre olduğu belirtti.
Yapılan çalışmanın yazarı Prof. Camillo Ricordi konuyla ilgili “Kök hücre tedavisi normal bağışıklık tepkisini geri yüklemek ve yaşamı tehdit eden komplikasyonları tersine çevirmek için akciğerdeki akıllı bir bomba teknolojisi gibi.” dedi.
Hastalar üzerinde uygulandı
Jackson Memorial Hastanesi‘nde koronavirüs tedavisi gören 24 ağır hastaya kök hücre tedavisi uygulandı. Tedavi grubundaki her denek için ise toplam 200 milyon kök hücre kullanıldı.
Her birine iki gün arayla bir plasebo ya da kök hücreden iki enjeksiyon verildi. Kök hücrelerle tedavi edilen grupta bir ay sonra hayatta kalanların oranı yüzde 91 olurken, plasebo verilenlerden ise sadece yüzde 42’si hayatta kaldı. Bir kişi ise kök hücre tedavisine rağmen hayatını kaybetti.
Ayrıca, tedavi edilenlerin yarısından fazlası son dozun ardından iki hafta içinde taburcu oldu ve yüzde 80’ininden fazlası bir ay sonra tamamen semptomsuz hale geldi.
Sitokin fırtınasını engelledi
Çalışmanın başyazarı Giacomo Lanzoni kök hücre tedavisinin sitokin fırtınasını engellediğini belirterek şunları söyledi:
Sonuçlarımız kök hücre tedavisinin güçlü anti-enflamatuar, immünomodülatör etkilerini doğruladı ve hücrelerin şiddetli Covid-19 hastalarında ölüme neden olabilecek sitokin fırtınasını engelledi. İntravenöz (damar içi enjeksiyon) olarak verildiğinde, kök hücreler doğrudan akciğerlere ilerliyor, bu da akut solunum sıkıntısı sendromu olanların tedavisini hızlandırıyor.”
Ayrıca, Ricordi Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi‘ne (FDA) başvuruda bulunduklarını, çalışmanın bir hafta içinde onaylandığını belirtti.