Dünyaİklim KriziManşet

Araştırma: İklim kriziyle göçe zorlanan yüz milyonlarca insanın kurtarıcısı kentler olabilir

0

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan ve Bristol Belediye Başkanı Marvin Rees, iklim acil durumu nedeniyle şehirlere kitlesel göçe hazırlanmak için acil eylem çağrısında bulundu.

‘Meksika ve Orta Amerika Şehirlerinde İklim Göçü’ adlı rapor, yeşil ekonomilere yönelik çözümün bir parçası olarak göçmenleri de kapsayan, şehirleri daha sürdürülebilir hale getiren ve iklim kriziyle mücadele etmek için şehirlerdeki yeni projeler için küresel önerilerde bulunuyor. Ayrıca, şehir yönetimlerinin iklim göçü konusundaki politikaların şekillendirilmesinde daha fazla yer alması için çağrıda bulunuyor.

‘Bir milyar insan iklim krizi nedeniyle evini kaybedebilir’

Guardian’dan Diane Taylor’un aktardığına göre; iklim acil durumu nedeniyle dünyanın bazı şehirlerine toplu göç halihazırda devam ediyor ve Dünya Bankası,  önlem alınmadığı takdirde 2050’ye kadar 216 milyon insanın hareket halinde olabileceğini tahmin ediyor. 2020’de iklim krizi nedeniyle 30 milyon kişi yerinden edildi ve iklim krizi nedeniyle ülke içinde yerinden edilenlerin yüzde 70’i kentsel alanlarda yaşıyor. Dünya Bankası, bir milyardan fazla insanın iklim kriziyle ilişkili nedenlerle evlerini terk etme riski altında olduğunu bildiriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 15 Şubat’ta yayınlanan çevre raporunda da uzmanlar, çevre kirliliğinin Covid-19’dan daha çok ölüme neden olduğunu ve bunun için önlem alınması gerektiğini söylemişlerdi.

İklim krizine çözüm önerileri

BM Göç Haftası sırasında duyurulan rapor, iklim acil durumunun bir sonucu olarak şehirlere neler olduğuna dair vaka çalışmalarında Latin Amerika‘daki birkaç ülkeyi ele alıyor ve iklim acil durumu bağlantılı göçün dünya çapındaki etkisine ilişkin olumsuz yöndeki senaryolar için çözüm önerilerinde bulunuyor.

Sadiq Khan

Sadiq Khan iklim kriziyle ve iklim krizinin neden olduğu göçün insan üzerindeki yıkıcı etkisiyle mücadele amacıyla kurulmuş, dünyanın önde gelen yaklaşık 100 şehrinden oluşan küresel bir ağ olan C40 Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu’nun (C40 Cities) başkanı.

BM genel merkezinde sunulacak olan rapor, Columbia ve New York City üniversitelerindeki araştırmacılar tarafından hazırlandı.
Khan, “Şehirler iklim acil durumuyla mücadelede öncülük ediyor. C40 Başkanı olarak, önceliklerimden biri, iklim acil durumunun yarattığı zorunlu göçün nedenlerini ve yıkıcı insani maliyetini ele almak için acil eylemde bulunmaktır” dedi. C40 Başkanı Khan şu ifadeleri kullandı:

“Dünyanın her yerinde insanlar iklim krizi nedeniyle şimdiden taşınmaya zorlanıyor. Belediye başkanları bu sorunları çözmek için acil önlemler alıyor, ancak bunu tek başımıza yapamayız. Şehirlerin, iklim acil durumunu yerel düzeyde acilen ele almak için ulusal hükümetlerden daha fazla finansmana ve yetkiye ihtiyacı var.”

Marvin Rees

Marvin Rees ise, göç yönetimi konusunda küresel çabalara yerel düzeyde liderlik eden ve katkıda bulunan şehirler ile şehir ağlarından oluşan Küresel Göç Görev Gücü’nde dünyanın dört bir yanındaki dokuz belediye başkanından biri.

​​C40 nedir?

C40 Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu, iklim değişikliğine karşın sera gazı emisyonlarının azaltılması için Ekim 2005’te, Londra’da, dünya kentlerinin bir araya gelerek oluşturdukları bir ağ. Bu oluşumun amacı ise iklim üzerine çalışmalar yürüten lider kentleri bir araya getirmek.
C40, etkili bir iş birliği, bilgi paylaşımı ve iklim değişikliği ile ilgili anlamlı, ölçülebilir ve sürdürülebilir politikalar belirleyen kentleri destekleme amacı güdüyor. C40 Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu, son 10 yılda 90’ın üzerindeki kenti bir araya getirdi ve bu kentler sayesinde 700 milyonluk nüfusu temsil etme hakkına sahip oldu.

C40 Kentleri’nin Afrika’dan 11, Asya’dan 31, Avrupa’dan İstanbul dahil 20, Amerika’dan 27 ve Okyanusya’dan da 3 kent üyesi bulunuyor. C40’ın “mega kentler”, “yenilikçi kentler” ve “gözlemci kentler” olmak üzere üç tür üyelik statüsü bulunuyor. C40 Başkanlığı’nı Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti’den sonra Sadiq Khan yürütüyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.