Dünyaİklim KriziManşetSağlık

Araştırma: İklim krizi bebeklerin doğum ağırlıklarını etkiliyor olabilir

0

Yeni bir çalışma, iklim krizinin bebeklerin doğum ağırlıklarını etkileyebileceğini ortaya koyuyor. Özellikle hamileliğin son dönemlerinde soğuk veya sıcak stresine maruz kalmak, gebelik yaşlarına göre bebeklerin çok büyük veya çok küçük doğmalarına yol açabilir.

Doğum ağırlığı çocuğun gelişimini ve hayatta kalma şansını etkileyebilir. Ayrıca yetişkinlikte hastalık ve rahatsızlıklara karşı kırılganlıklarının da göstergesi olabilir.

[İklim Masası] Sel felaketleri, en çok kadın ve çocukları etkiliyor
İklim krizinden etkilenen beş kişi anlattı

Soğuk ve sıcak stresi doğum ağırlığını nasıl etkiliyor?

Perth‘deki Curtin Nüfus Sağlığı Okulu‘ndan araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmada, Batı Avustralya‘da 2000-2015 yılları arasında gerçekleşen 385 binden fazla gebelik inceleniyor.

Belirli koşullar altında insan vücudunun fizyolojik konforunu tanımlayan Evrensel Termal İklim Endeksi (UTCI) kullanılarak, sıcak veya soğuk strese maruz kalma durumuna bakılıyor.

Euronews’ten Angela Symons’ın aktardığına göre; araştırmada gebe kalmadan 12 hafta öncesinden doğuma kadar maruz kalınan sıcak ve soğuk stresinin doğum ağırlığı üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığı analiz ediliyor.

Çalışma örneklemindeki çocukların yüzde 9,8’i çok küçük, yüzde 9,9’u ise gebelik yaşına göre çok büyük doğuyor.

Araştırmacılar, hamilelik sırasında aşırı soğuk veya sıcak stresine maruz kalmanın anormal doğum ağırlığı riskini artırdığını tespit etti.

Araştırmacılara göre bunun nedeni, termal strese maruz kalmanın dehidrasyonu artırması ve fetal sağlığı olumsuz etkileyebilecek oksidatif stres ve sistemik enflamatuar yanıtları tetiklemesi olabilir.

Sıcak ve soğuk stresinden en çok kimler etkileniyor?

Araştırmada incelenen ortalama biyotermal maruziyet 8.1 ile 30C arasındaydı ve bu da UTCI ölçeğinde alt uçta hafif soğuk stresi ve üst uçta orta derecede sıcak stresi olduğunu gösteriyordu.

Bu sıcaklık ölçeğinin üst veya alt ucuna en çok maruz kalan yüzde 1’lik kesimde doğum ağırlığında değişiklik görülme olasılığının en yüksek olduğu belirtiliyor. Bu durumun özellikle hamileliğin son dönemlerinde sıcaklık stresine maruz kalanlar için geçerli olduğu bildiriliyor.

Beyaz olmayanlar, erkek doğumlar, 35 yaş ve üzeri gebelikler, kırsal bölgelerde yaşayanlar ve gebelik sırasında sigara içenler gibi belirli gruplar içinse risk daha da artıyor.

Bu bulgular, iklim değişikliğinin üreme sağlığı üzerinde yarattığı tehdide ilişkin giderek artan kanıtlara da katkıda bulunuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.