Araştırma: Covid-19 aşılarının koruma oranı altı ay sonra azalıyor

Birleşik Krallık‘ta yapılan bir araştırma, Pfizer/BioNTech ve Oxford/AstraZeneca aşılarının Covid-19’dan koruma oranının altı ay sonra azalmaya başladığını ortaya koydu. Araştırmacılar üçüncü doz gerekebileceğini belirtti.

1.2 milyon kişinin test sonuçlarının incelenmesiyle yapılan araştırmaya göre, Pfizer/BioNTech aşısının iki dozdan sonraki bir ay içinde yüzde 88 olan koruma oranı beş ila altı ay sonra yüzde 74’e geriliyor. AstraZeneca aşısının iki dozdan sonraki bir ay içinde yüzde 77 olan koruma oranı ise dört ila beş ay sonra yüzde 67’ye düşüyor.

‘Kışın yüzde 50’ye düşebilir’

Araştırma ekibinin başındaki Tim Spector, ülkedeki aşılama kampanyasının Aralık 2020’de başladığını hatırlatarak, en kötü senaryoya göre kış aylarına gelindiğinde ilk aşılanan kişiler olarak yaşlılar ile sağlık çalışanlarının korunma oranlarının yüzde 50’ye düşebileceğini söyledi. BBC‘ye konuşan Spector, “Bir kenarda oturup vaka sayıları ve enfeksiyon ihtimali hâlâ yüksekken korunma oranlarının yavaş yavaş azalmasına seyirci kalamayız” dedi.

‘Koruma oranı düşse de ağır hastalıktan koruyor’

İngiltere’nin Aşı Komitesi’nin üyelerinden Profesör Adam Finn ise zaman içinde asemptomatik veya hafif semptomatik hastalıktan korunma oranlarının düşmesine rağmen, aşıların ağır hastalık ve hastaneye yatmaktan korumaya devam ettiğini vurguladı. Finn, pandemi sürecinde ana hedefin bu olduğunu belirtti.

Ülkede eylül ayından itibaren yaşlılar ve risk altındaki gruplara üçüncü doz aşı yapmayı planlıyor

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi