Kategoriler: DünyaManşet

Afganistan’da infaz iddiaları: Taliban reddediyor

Afganistan’ın eski İçişleri Bakanı Mesud Andarabi, Taliban’ın infazlara başladığını ve kurbanlar arasında çocukların da olduğunu açıkladı.

Andarabi, geçen mart ayında eski Cumhurbaşkanı Eşref Gani tarafından görevden alınmıştı.

Sosyal medya hesabından infaz edilmiş bir çocuk ile bir erkeğin fotoğraflarını paylaşan eski bakan, “Andarab’da haksız yere ev aramaları yapıyor, insanları sebepsiz yere yakalıyor ve masum vatandaşları öldürüyor. İnsanlar hayatlarını, onurlarını, haysiyetlerini ve mallarını korumak için vahşete karşı çıkmak zorunda kaldılar” dedi.

BM: Yargısız infaz haberleri geliyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de ülkede Taliban’ın kontrolü altındaki birçok alanda ciddi insan hakları ihlalleri ve suiistimallere ilişkin güvenilir bilgiler aldıklarını açıkladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Konseyi‘nin 31. özel oturumunda konuşan Bachelet, “güvenilir kaynaklardan kendilerine ulaşan raporlarda yer alan insan hakları ihlallerini” şöyle sıraladı:

  • Afgan ulusal güvenlik güçlerinin, sivillerin ve savaş dışı kişilerin yargısız infazı.
  • Kız çocuklarının okula gitme hakları da dahil olmak üzere kadınların haklarına getirilen kısıtlamalar.
  • Çocuk askerlerin orduya alınması.
  • Barışçıl protesto ve muhalefet ifadelerinin bastırılması.

Taliban sözcüsü ise yine sosyal medyadan açıklama yaparak, “yargılamalar ve yargısız infazlar” iddialarını reddetti. Örgüt, daha önce infaz, taşlama, kol bacak kesme türü cezalarla ilgili kararları mahkemelere bırakacağını bildirmişti.

Afgan vatandaşları ülkeden ayrılamayacak

Ay sonunda ülkeden tamamen çıkmayı planlayan ABD’yi nitelikli Afganları ülke dışına çıkarmakla da suçlayan Taliban, Afgan vatandaşlarının ülkelerinden ayrılmalarına izin vermeyeceklerini, bu nedenle onların Kabil havalimanına geçişlerini engelleyeceklerini duyurdu.

Kabil’de basın toplantısı düzenleyen Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Afgan vatandaşlarının havalimanına gitmesine izin vermeyeceklerini söylerken, havalimanı etrafında bekleyen Afganlara “evlerinize dönün” çağrısı yaptı. Taliban sözcüsü, Afganistan’ın doktor ve mühendislere ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.

‘Türk askerine ihtiyaç yok’

Afgan basınına göre Taliban Sözcüsü Mücahid’e basın toplantısında Kabil havalimanının işletilmeye devam etmesi için Türkiye’nin üstlenmek istediği rol de soruldu. Sözcünün, “Türk askerinin mevcudiyetine ihtiyaç yok. Havalimanının güvenliğini kendimiz sağlayacağız” yanıtını verdiği bildirildi.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi