[Bir şarkının hikayesi] Pastime Paradise / Stevie Wonder

1976 yılında Paul Simon, “Still Crazy After All These Years adlı albümü ile ile Grammy ‘de “Yılın Albümü” ödülünü alırken yaptığı konuşmada, “Bu yıl bir albüm çıkartmadığı için Stevie Wonder’a teşekkür ederim” deyince salonda gülüşmelere yol açmıştı. Önceki iki yıl, Stevie Wonder ardı ardına bu ödülü alarak bu başarıyı gösteren ender sanatçılardan biri olmuştu ve Paul Simon her zamanki mütevaziliği ile, Stevie Wonder’ı onurlandırmış da oluyordu.

Erken doğum sonrasında retinasında meydana gelen hasar (ROP) nedeni ile görme kaybı yaşayan Stevie Wonder, sadece 11 yaşında iken, telif hakları saklı kalmak üzere, 2.5 dolar haftalık ile Motown ile sözleşme imzalamış ve “Little Stevie Wonder ” sahne adı ile müzik hayatına başlamıştı.

Daha 13 yaşında iken “Fingertips” adlı şarkısı ile” Bilboard Hot 100’de “ 1 numaraya çıkan ve tüm zamanlarda bu başarıyı elde eden en genç şarkıcı ünvanını hala koruyan Stevie Wonder, 70’li yıllarda çıkardığı albümlerle dikkati çekmeye başladı. Wonder’ın klasik dönemi olarak adlandırılan bu dönemde, yeni bir enstrüman olan Hohner elektronik klavineti ustaca kullandığı Superstition adlı şarkısı ile sanatçı, bir kez daha Bilboard Hot 100’de zirveyi görecekti.

Stevie Wonder’ın 1976 yılında çıkardığı ve Grammy ödülü alan “Songs in The Key of Love” adlı albümünde 21 şarkı bulunuyordu ve plak şirketi Motown, bunların 5’ini single olarak çıkarmış ve hepsi listelere girmişti. Fakat albümde yer alan bir şarkı, single olarak yayınlanmamış olsa da, zamansız bir yolculuğa imza atacak ve farklı versiyonları ile tüm nesillere dokunacaktı.

Yeni enstrümanları cesurca kullanan Stevie Wonder, “Pastime Paradise”ın ikonik girişini Yamaha’nın yeni GX-1 klavyesi ile yaratmıştı. Bu senfonik girişin ardından, latin ve Jamaika ritimlerini ustaca harmanlayan Wonder, 2 farklı vokal grubu kullanmıştı. West Angeles kilise korosu ve 12 kişilik Hare Krishna grubunun güçlü vokalleri, şarkıya müthiş bir “gospel” soundu katarken, çok kültürlü bir finalle şarkıyı doruğa taşıyorlardı.

Şarkıda bahsedilen “Pastime Paradise” (Eğlence Cenneti ) üzüntünün var olmadığı ideolojik bir varoluşu simgelemekteydi. Sanatçı seslendiği kişileri, günlerini boşuna harcamakla ve boş yere geçmişin cehaletine ve kötülüklerine övgüler düzmekle eleştiriyordu. Irkçılığı, ayrışmayı, izolasyonu, sömürüyü, mütasyonları, israfı, geçmişin kötülükleri arasında sayıyor ve “Future Paradise” yani “Gelecekteki Cennet” için insanları, bu sorunların çözümü için çaba harcamaya davet ediyordu. 

Let’s start living our lives
Living for the future paradise
Praise to our lives
Living for the future paradise
Shame to anyone’s lives
Living in the pastime paradise

Şarkı, ilk dönemlerinde, Bob Marley’in 1980 yılındaki “Pimper’s Paradise” adlı şarkısına ilham kaynağı oldu. George Michael 1989 yılındaki turnesinde şarkıyı repertuarına aldı.

1995 yılında, Rap şarkıcısı Coolio ve R&B şarkıcısı LV , “Gangsta Paradise” adlı şarkılarını Wonder’ın “Pastime Paradise”ının üzerine inşa edince, şarkı tekrar ilgi odağı oldu.

Aslında Coolio, LV tarafından kendisine dinletilene kadar, Stevie Wonder’ın şarkısından haberdar bile değildi. Ünlü rap yıldızı, şarkıyı çok beğenmişti ama önünde önemli bir engel vardı. Stevie Wonder, değiştirilen şarkı sözlerinde kullanılan küfürlü kelimeleri hiç beğenmemişti. Bunun üzerine bazı kelimeler değiştirildi ve cinsel referanslı öğeleri temizlendi. Ayrıca, Stevie Wonder’a da telif haklarından hatırı sayılır bir meblağ ödemeleri gerekecekti.  

Coolio’ya ”En İyi Rap Solo Performans “ dalında Grammy ödülü kazandıran “Gangsta Paradise”, Michelle Pffeifer’ın başrolünü oynadığı Dangerous Minds  adlı filmde kullanıldı ve  MTV Video Müzik Ödüllerinde sanatçıya, “En İyi Rap Videosu” ve “Bir Film İçin Yapılmış En İyi Video “ ödüllerini kazandırdı. 

“Gangsta Paradise” ın başarısının ardından, Pastime Paradise’ın akılda kalan melodisinin yeni bir formatta karşımıza çıkması için bir 10 yıl daha geçecekti. 2004 yılında İngiliz R&B grubu Blue, Pastime Paradise’ın duygusal soundu ile Gangsta Paradise’ın ritmini birleştirdikleri “Curtain Falls” adlı şarkılarında, Stevie Wonder’ın şarkısını sample olarak kullandılar. Şarkı, İngiltere listelerinde 4 numaraya, İtalya’da ise 2 numaraya kadar yükseldi.

Pastime Paradise’ın zamansız yolculuğu bununla da bitmemişti.

2024 yılında İngiliz şarkıcı Ella Henderson ve İngiliz grubu Rudimental, Alibi adlı şarkıları ile “Pastime Paradise”ın bugüne kadar yapılmış en dinamik versiyonunu yaptılar. Şarkının ritmi orijinaline göre 7 BTM (Dakikadaki vuruş) daha fazlaydı. Kılık değiştirmiş hali ile, 2024 model Pastime Paradise, yeniden listelere girmeyi başarmıştı.

Stevie Wonder’ın bu harika klasiği, yıllanmış bir şarap misali zaman geçtikçe olgunlaşarak ve farklı tatlara birleşerek, biz müzikseverleri şaşırtmaya bakalım daha ne kadar devam edecek?

Spotify Pastime Paradise Various seçkisi:

Derleyen : V.Victor Mori

Kaynakça :

  • McCan I.,From Stevie Wonder’s Pastime Paradise to Coolio’s Gangsta’s Paradise,28.08.2018
  • Cheal D., The Life of a Song : The fascinating stories behind 50 of the world’s best-loved songs,25.09.2023
  • From Stevie Wonder to Ella Henderson: the hits that sample ‘Pastime Paradise’,22.02.2024, MUSIIO BLOG
  • Pastime Paradise,songfacts
  • Stevie Wonder,Pastime Paradise,Coolio,wikipedia
Paylaş
Yazar:
V. Victor Mori