Ekolojiİklim KriziManşet

Araştırma: Büyük moda markaları Amazon yağmur ormanlarını riske atıyor

0
Yeni bir araştırma sonucu yayımlanan rapora göre, büyük giyim şirketleri, ürünlerinde kullandığı derileri,  Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaşmayla bağlantılı üreticilerden ve tabakhanelerden alıyor.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, çevre pahasına tarım ticareti sektörünü destekleyen politikaları desteklemekle suçlanıyor. Hükümet geçtiğimiz günlerde COP26 iklim zirvesinde öncekinden farklı bir duruş sergileyerek yeni çevresel taahhütler sunmuş; ancak bu genel bir güvensizle karşılan eksikliği ile karşılanmıştı. Moda şirketleri de dolaylı olarak bundan faydalanıyor.

Raporun yazılmasına katkıda bulunan STK’lerden Slow Factory, şu açıklamayı yaptı: “Deri ayakkabı, deri kemer veya deri bir çanta taşıyorsanız, büyük olasılıkla Amazon yağmur ormanlarının yok olmasına katkıda bulunan dana derisinden yapılmıştır. Brezilya derisi, dünya çapındaki tabakhaneler ve üreticiler tarafından sayısız markalı tüketiciye yönelik ürünler yapmak için kullanılıyor.”

Moda ve ormansızlaşma

Araştırmacılar, 100 moda markası ve şirketinden oluşan bir grubun, ağaçtan arındırılmış yağmur ormanlarında yetiştirilen sığırlarla da bağlantıları olan tabakhaneler ve üreticilerle çalıştığını buldu. Rapordaki şirketlerin yarısının tedarik zincirlerinde, ormansızlaşmaya katılmakla suçlanan Brezilya’nın en büyük deri ihracatçısı JBS ile bağlantıları ortaya çıktı.

Soya ve Sığır Ormansızlaştırma İzleme Örgütü‘ne göre, JBS Mart 2019 yılından bu yana iki yılda ormansızlaşmış arazi 42.538 hektar ile bağlantılı.  Bu yılın başlarında firma, 2035 yılına kadar küresel tedarik zincirinde sıfır ormansızlaşmaya ulaşma taahhüdünde bulunmuş, ancak aktivistler bunun büyük ölçüde yetersiz olduğunu vurgulamıştı.

Raporda, belirtilen moda markalarının üçte birinin, ormansızlaşmayı önleme taahhüdü veya küresel bir sertifikasyon ve üyelik kuruluşu olan Leather Working Group‘a katılmayı kabul etme gibi bir dizi gönüllü çevresel taahhütte bulunduğu tespit edildi. Ancak yeni bulgular, kendi politikalarını ihlal ettiklerini gösteriyor.

Araştırma raporunda, moda endüstrisi, ürünlerini doğrudan geldikleri çiftlikten tedarik edemeyen şirketlerden artık deri satın almamaya ve sığır endüstrisinin tedarik zincirini izlemesi için mevzuatı desteklemeye çağırıldı. Aynı zamanda, tedarik zincirlerinden ormansızlaşmayı ortadan kaldırmanın yanı sıra halka açık bir taahhütte bulunması istendi.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.