KitapKültür-Sanat

Aras’tan yeni kitap: “Ekmeğin Şarkısı” Taniel Varujan

0

Taniel Varujan’ın kitabı “Ekmeğin Şarkısı” Aras Yayıncılık tarafından yayımlandı.

1915 öncesinde Ermenice edebiyatın en büyük şairlerinden biri olan Taniel Varujan, halkının yaşantısını şiir sanatının en yüksek zirvelerine ulaşan eserleriyle anıtlaştırmıştır.

24 Nisan 1915 akşamı İstanbul’daki evinde tutuklandığında polis tarafından el konulan evrakı arasında yer alan ve maceralı bir şekilde kurtarıldıktan sonra ancak 1921’de yayımlanabilen Հացին երգը (Hatsin yerkı – Ekmeğin Şarkısı), onun köy yaşamını lirik bir üslupla ölümsüzleştiren şiirlerinden oluşan destansı eseridir. Dizeleriyle Anadolu’da yaşayan Ermeni çiftçiye, köylüye, rençbere, sadece insana değil, hayvanlara, iş aletlerine, bir çiğ damlasına dahi can ve ruh veren Varujan, hayatı her gün yeniden yaratanların ve onların yaşam kaynağı ekmeğin şarkısını daha önce hiç söylenmemiş ve daha sonra hiç söylenmeyecek bir şekilde söyler Ekmeğin Şarkısı’nda. Türkçede ilk kez Ohannes Şaşkal’ın büyük emek eseri ustalıklı çevirisiyle yayımlanacak olan Ekmeğin Şarkısı, Aras Yayıncılık tarafından aynı zamanda Ermenice olarak da, 1921’deki yayımın tıpkıbasımı olarak sunulacak okura.

Kitaptan:

İLHAM PERİSİNE

Yoksa nasıl kavrar yiğit çiftçi, eğri tutamağını

Toprağın bağrını yaran sabanın,

Yoksa nasıl bereket bulur çıplak agoslar

Çavlanında güneş ışınlarının.

 

Yoksa nasıl tınazlanır harman yerinde

Değirmeni kükreten kızıl buğdaylar,

Yoksa nasıl taşar tekneden ekşimiş hamur

Ki sonunda, sönmek bilmez fırında köylü pişirir.

 

Yoksa nasıl yayar ekmek; ekmek mübarek

Bunca sevinç, bunca yaratıcı kudret…

Ey atalarımın ilham perisi, bana öğret!

 

Bana öğret! – Taçlandırsın lirimi başaklar,

Değil mi ki şimdi, harman yerinde, serin gölgesinde söğüdün

Otururum işte ve ezgilerim can bulmaya başlar.

Taniel Varujan

1884’te Sivas’ın Pırknik köyünde doğdu. Yaşadığı dönemin en önemli Ermeni şairlerinden biri olarak büyük iz bıraktı. Sivas, İstanbul, Venedik ve Gent şehirlerinde öğrenim gördü. Öğretmenlik ve okul müdürlüğü yaptı. İlk kitabının yayımlandığı 1904’ten katledildiği 1915’e kadar verdiği eserler Ermenice şiir sanatının zirvelerinden kabul edilir. 24 Nisan 1915’te İstanbul Pangaltı’daki evinden tutuklandıktan sonra aynı yılın ağustos ayı sonlarında Çankırı, Tüney köyü yakınlarında katledilmiştir.

(Yeşil Gazete)

 

 

 

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.