ManşetTarım-Gıda

Aralarında Alpu Ovası’nın da bulunduğu tarım arazilerine Danıştay’dan destek

0

Ziraat Mühendisleri Odası’nın tarım arazisi vasfından çıkarılan Eskişehir’deki Alpu Ovası için açtığı yürütmeyi durdurma kararında olumlu bir gelişme yaşandı.

Danıştay 10. Dairesi, yapılan bu değişikliğin, “hukuki belirlilik” ve “hukuki güvenlik” ilkeleriyle bağdaşmadığına hükmederek, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Çiğdem Toker’in Cumhuriyet gazetesinde çıkan yazısına göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım alanlarına termik santral yapılmasını mümkün kılan “çok ince” bir hamle yaptı.

Bakanlık, tarım arazilerinin korunması, kullanılıp planlanmasını düzenleyen yönetmelikte, “Toprak Koruma Kurulu’nun” karar alma koşullarını ve sayısal yeterliliğini değiştirdi.

Değişiklik öncesi, kurulun en az altı üye ile toplanması, geçerli bir karar alabilmesi için de bu en az altı üyenin aynı yönde oy kullanması gerekiyordu.

24 Ocak’ta “Kamuya ait enerji ve ulaşım yatırım projelerinde kurul, kararları katılan üyelerin çoğunluğu ile alabilir” diye bir cümle eklendi. Bu cümle, başta Alpu olmak üzere, ülkenin her yerindeki verimli tarım arazileri için kıyım anlamına geliyordu. Bu değişiklikle her verimli tarım alanından yol geçirip santral kurmak mümkün hale gelmişti.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, maddenin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açmıştı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, davada yaptığı savunmada, yaptığı değişikliğin gerekçesini “önemli kamu yatırımlarının önünü açmak” diye açıkladı.

Greenpeace: Eskişehir’de planlanan termik santralin ÇED raporu hatalarla dolu

Eskişehir Alpu’ya kurulması planlanan termik santral Meclis gündemine taşındı

Eskişehirli gençlerden Alpu Ovası’ndaki termik santral projesine gaz maskeli protesto

 

(Cumhuriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.