EnerjiManşet

Greenpeace: Eskişehir’de planlanan termik santralin ÇED raporu hatalarla dolu

0

Eskişehir’deki termik santral için Mart ayında “ÇED olumlu” kararı Greenpeace Akdeniz’in hazırladığı rapora göre hatalarla dolu. Karar verilirken yıkıcı etkilerin hesaba katılmadığını söyleyen çevre hakları savunucuları kararın iptalini istiyor.

Bianet’den Pınar Tarcan’ın haberine göre Greenpeace Akdeniz’in “Kömürü ES Geç” kampanyası kapsamında hazırladığı raporundaki bilgiler Eskişehir Tepebaşı ilçesi sınırlarında yapılması planlanan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından “Alpu Termik Santrali” için 6 Mart 2018’de verilen “ÇED Olumlu” kararı eksiklerle dolu olduğunu belgeliyor.

Greenpeace tarafından hazırlanan hava modellemesi rapor santralin kurulması halinde 3 bin 200 kişinin de erken ölüm riskiyle karşı karşıya kalacağını belirtiyor.

Diğer yandan Yeşil Barış Hukuk Derneği ve Eskişehirliler planlanan kömürlü termik santralin “ÇED Olumlu” kararının iptal edilmesi için dava açtı. Açılan davada santral projesinin çevre, tarım arazileri ve kültür varlıklarının korunması hakkındaki düzenlemelere aykırı olduğu da vurgulandı.

GreenPeace’in analizine göre ÇED raporundaki eksiklikler ve hatalar ise şöyle:

  • Projenin hava kirliliğine katkısını ölçmek için yapılan modelleme çalışmasında yüzde 16 oranında eksik veri kullanıldı. Hava kalitesi modellemesi standartlarına göre, yüzde 10’un üzerinde eksik veri ile çalışılması halinde modelleme geçersiz kabul ediliyor.
  • Projenin, Eskişehir’deki yüksek verimli tarım arazilerine yıkıcı etkisi değerlendirilmemiş.
  • Alpu Ovası, Büyük Ova Koruma Alanı içinde yer alıyor. Bu nedenle tarım dışı amaçla kullanılamaz.
  • Projenin maden alanı 1. derece arkeolojik sit alan içinde yer alıyor. Bu alan içinde Yakakayı Höyük, Kızılcaören Höyük, Danişment Antik Yerleşimi ve Nekroplü mevcut.
  • Alpu Termik Santrali’nin üreteceği elektrik, EÜAŞ’ın verdiği alım garantisi nedeniyle piyasadaki elektrikten daha pahalıya satılacak.
  • Türkiye’nin daha fazla enerjiye ihtiyacı yok. Türkiye Elektrik A.Ş.’nin (TEİAŞ) 2017 yılı faaliyet raporuna göre, Türkiye’de yüksek nüfus büyüme tahminlerine göre bile, 2030 yılına kadar 4000MW-5000MW fazla elektrik kurulu gücü mevcut.
  • Porsuk Çayı’na deşarj edilecek atık su sorununa ÇED raporunda çözüm sunulmamış.
  • Santralin ihtiyacı olan soğutma suyunun Gökçekaya Hidroelektrik Santralinden karşılanacağı ifade edilmesine rağmen konuyla ilgili bir fizibilite çalışması yapılmamış.
  • Yeraltı sularının ve toprağın kirlenmesine neden olabilecek kül depolama alanındaki zemin sızdırmazlığına ilişkin yapılan hesaplamalarda yanlışlıklar mevcut.

 

(Bianet)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.