İklim KriziManşet

Antikapitalist Öğrenciler: İklim krizinin sebebi kapitalizm

0

Antikapitalist Öğrenciler, dördüncü küresel iklim grevinde iklim adaleti talebiyle Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya geldi. Öğrenciler hükümetleri fosil yakıt kullanımının durdurulması için gerekli tedbirleri almaya, yerel yönetimleri ise iklim acil durumu ise iklim acil durumu ilan etmeye davet etti.

Basın açıklamasını Antikapitalist Öğrenciler adına okuyan Özge Korkmaz, geçtiğimiz yıl İklim Değişikliği Paneli tarafından yayınlanan IPCC 1,5 derece raporuna atıfta bulunarak 2030 yılına kadar karbon emisyonlarının sıfırlanması gerektiğini söyledi. İklim krizinin günümüzdeki etkilerine değinilen açıklamada şu veriler paylaşıldı:

İklim krizinin etkileri şimdiden birçok yerde kendisini gösteriyor. Çin’de muson yağmurlarının hiç olmadığı kadar şiddetlenmesi; ABD’deki, Brezilya’daki ve Türkiye’deki orman yangınları bunlardan yalnızca birkaçı. Asıl sorun iklim değişiminin sonucunda ortaya çıkan kuraklık, seller, hortumlar, dolu fırtınaları, su baskınları. İklim krizi birçok canlının yaşam alanını tehdit etmekle kalmıyor, toprağı işlenmez hâle gelen yerlerden iklim göçü yaşanıyor.

‘62 milyon kişi etkilendi’

2018’de 62 milyon kişi iklim krizine bağlı felaketlerden etkilendi. Hindistan, Avrupa, Japonya ve daha pek çok yer, hem sel gibi felaketler hem de yüksek sıcaklık gibi aşırı hava olaylarının tehdidi altında. Türkiye’de 2018 yılı, kaydedilen 840 “doğal” afet ile bu konuda rekor kıran bir yıl olarak tarihe geçti. Daha sıcak ve daha az yağışlı bir coğrafyada yaşıyoruz. Betonlaşma, kurutulan göller, kuruyan dere yatakları ve daha birçok ekolojik sorun hepimizin canını yakıyor.

‘İklim krizinin sorumlusu kapitalizm’

Açıklamada petrol şirketlerinin iklim krizinin çözümünü bireysel çabalara indirgemeleri de eleştirildi:

Dünyanın önde gelen milyon dolarlık petrol şirketlerinden Chevron, Exxon Mobil, BP ve Shell sorumluluğun kendilerinde değil tüketicilerde olduğunu iddia ediyor ve sorumlulukların kendilerinde olmadığı konusunda hükümetlere para akışı sağlayarak lobicilik faaliyetlerini sürdürüyor. Küresel finans sistemi, fosil yakıt şirketlerine sağladıkları para miktarını her geçen yıl arttırıyor. Bilişim patronları dahi iklim inkârı için faaliyet yürüten kuruluşlara kaynak sağlıyor. İklim krizinin en büyük sorumlusu kapitalizm.

Karar alıcıların bir an önce harekete geçmesinin talep edildiği eylem “iklimi değil sistemi değiştir” ve “başka bir dünya mümkün” sloganlarının atılması ile sona erdi. Öğrenciler sonrasında iklim için cuma günleri okul grevine çıkan öğrencilerin oluşturduğu Fridays for Future( Gelecek için Cumalar) hareketinin Kadıköy Tasarım Atölyesi’nde gerçekleştirdikleri takas şenliğine katıldı.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.