Doğa MücadelesiManşetYerel

Antik kentin bulunduğu alana liman yapılacak

0

Muğla‘nın Milas ilçesine bağlı Güllük Körfezi kıyısında İasos Antik Kenti‘nin bulunduğu Kıyıkışlacık’ta yapılması planlanan ikinci büyük maden ve kargo yükleme limanı projesi için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) gerekli değildir kararı verildi.

Limanın ilk etapta 260 metre uzunluğunda ve 25 metre genişliğinde altı-sekiz gemi yanaşabilecek kapasiteli olması hedeflenirken, projenin onay almasıyla birlikteyse limanın 500 metreye çıkartılması düşünülüyor.

‘Bu proje doğal yaşamı ve bölge turizmini öldürecek’

BirGün‘den Nevzat Çağlar Tüfekçi‘nin haberine göre, konuyu yargıya taşımaya hazırlanan bölge sakinleri şu açıklamayı yaptı:

Güllük Körfezi’nde deniz kirliliği son yıllarda çok ileri düzeylerde. Yeni liman işletmeye açılırsa, körfez devasa gemilerle dolacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın haritalarında turuncu renkte yani çok kirli kategorisinde olan Körfez denizi, çok kısa bir süre içinde İzmir Aliağa denizi gibi, kırmızı kategorisine girecek. Ne balık kalacak ne de canlı. Bu proje, doğal yaşamı ve bölge turizmini öldürecek. Denize girip yüzmeyi bırakın, sahilde kokudan ve pislikten yürüyüş yapıp dolaşamayacak hale gelecek insanlar.”

‘Köyümüzde ikinci liman istemiyoruz’

Kıyıkışlacık Mahalle Muhtarı Halis Şahin ise bölgede liman istemediklerinin altını çizerek çok sayıda kişinin konuyla ilgili dava açacağını belirtti:

Bizim köyün içi kamyon trafiğini kaldırmaz. Körfezde bulunan iki yük limanı bölgedeki balıkçılığı öldürür. Liman yapımı sırasında gece-gündüz kamyonlar çalışacak. Körfezdeki gemilerin yarattığı gürültü ve kirlilikten dolayı buradaki sakin yaşam sona erecek. Bölgedeki turizm zarar görecek. Geçimi balıktan sağlayan balıkçılar körfezde ağ atamayacak. Deniz dibi derinleştirmeden dolayı deniz ekosistemi bozulacak. Biz köyümüzde ikinci liman istemiyoruz. Köyden en az 40-50 kişi dava açacak. Sitelerden de dava açacak olan çok sayıda kişi var. Doğamıza, yöre turizmine, balıkçılığımıza zarar veren bu limana karşıyız.”

Bu ay bitmeden davalar açılacak

Kıyıkışlacık bölge halkının Avukatı Bora Sarıca da dava açmaya hazırlandıklarını belirterek şunları söyledi:

Bu tür ÇED raporları ivedi yargılamaya tabidir. İkinci liman için ÇED gerekli değildir kararı, Muğla Valiliği’nin sitesinde 4 Ocak’ta yayınlandı. Bizim 30 gün içinde dava açmamız gerekiyor. Önümüzdeki hafta vekaletleri alacağım ve bu ay çıkmadan da davamızı açmış olacağız.”

You may also like

Comments

Comments are closed.