LGBTİ+Manşet

Anti-gay yasası Uganda Parlamentosunda bir kez daha gündemde

0

Uganda’da anti-gay yasası olarak bilinen eşcinselliği yasaklamaya yönelik kanunun yeniden meclis gündeminde olduğu belirtildi. Hükümet sözcüsü Rebecca Kadaga 2012 bitmeden yasanın çıkmasını beklediklerini ifade etti.  Kadaga’nın yıl sonuna kadar yasa çıkar demesine karşın Ugandalı aktivistler anti-gay yasanın bu hafta içinde bile çıkabileceğini ifade ediyorlar.

Ugandalı eşcinsel hakları savuncusu David Kato geçen sene uğradığı saldırı sonucu öldürülmüştü

Yeni yasada daha önceki kanun tasarısında bulunan ölüm cezası bulunmuyor ancak eşcinsel ve lezbiyen aktivistler bu tasarının da cesaret kırıcı olduğunu belirtiyorlar. Ugandalı eşcinsel hakları savunucusu David Kato‘nun geçtiğimiz yıl içinde bir nefret cinayeti ile öldürülmesi bu yasanın sonrasında eşcinsellere yönelik baskının şiddetlenerek artacağı yönündeki endişeleri de yükseltiyor.

2009’yılından beri tartışılan yasayı Uganda, dış devletlerin “eşcinselliği yasaklarsanız, size yardımı keseriz” uyarılarının ardından rafa kaldırmıştı. Yasa tasarısına göre yargılanacak eşcinseller ikiye ayrılıyor. Bunlardan biri şiddetli gaylik yani tanınmış isimlerin eşcinsel ilişkiyi açık yaşaması, HIV virüsü taşıyanların ilişkiye devam etmesi ve pedofili vakaları. Diğeri ise herhangi bir vatandaşın eşcinsel ilişki yaşaması. Bu tür bir ilişki halinde taraflar hayatboyu hapis cezası alabilecek. Eğer şiddetli gay’lik durumu olur ise ceza ölüme kadar gidebilecek.

Yapılan araştırmaya göre halkın %89’u eşcinselliği kabul etmiyor.

(Yeşil Gazete, The Guardian)

 

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.