Bilim-Teknolojiİklim KriziManşet

Antarktika’nın okyanus tabanından benzersiz görüntüler: İklim modellerini de etkileyecek

0

Hakemli dergi Scientific Data‘da salı günü yayımlanan harita, 2030 yılına kadar tüm okyanus tabanını haritalamayı amaçlayan Nippon Vakfı‘nın Okyanusların Genel Batimetrik Tablosu (GEBCO) Deniz Yatağı 2030 projesinin bir parçası. 

Güney Okyanusu deniz tabanının bir resmi, derin su altındaki oluşumların kabartmasını göstermektedir.
Vakıf, dünyadaki deniz yataklarının yaklaşık %21’inin şimdiye kadar tam olarak haritalandırıldığını söyledi.Makalenin baş yazarı; Almanya’daki Alfred Wegener Enstitüsü Helmholtz Kutup ve Deniz Araştırmaları Merkezi‘nden kıdemli bilim insanı Boris Dorschel, Insider‘a “Harita, deniz tabanının şekli hakkında en doğru bilgiyi sağladığı için çok önemli” dedi: “Bu, dalgaların altında bildiğimiz karasal dünyanın görsel bir uzantısı. Artık birçok yerde kanyonları, kanalları ve dağları çok ayrıntılı olarak görebiliyoruz.”
The Nippon Foundation-GEBCO Deniz Yatağı 2030 Projesi'nden güney okyanus haritasının yakınlaştırılması
Harita, batimetri adı verilen bir uygulama olan Antarktika çevresindeki sularda seyreden gemiler tarafından alınan ölçümlerin derlenmesiyle çizildi. Çalışmanın tamamlanmasıyla dünya okyanuslarının nasıl hareket ettiği hakkında daha fazla bilgi elde edilebilecek ve iklim değişikliği modellerini iyileştirebilecek önemli bilgiler sağlanabilecek.

Çünkü deniz tabanının şekli, okyanus suyunun karışma şeklini ve dolayısıyla sıcaklığını değiştiriyor ve dünya çapındaki sıcaklıkları etkiliyor.

The Nippon Foundation-GEBCO Deniz Yatağı 2030 Projesi'nden güney okyanus haritasının yakınlaştırılması

 

BBC’ye göre daha iyi bir haritalama, deniz yaşamını koruma çabalarına da yardımcı olabilir . Balıklar ve diğer hayvanlar su altı dağlarının etrafında toplanma eğilimindedir, bu nedenle bunların nerede olduğunu bilmek, insanların korunacak doğru alanları bulmalarına yardımcı olabilir.

Proje lideri Dorschel, “Kişisel olarak harita üzerinde gezinmeyi ve manzaranın tadını çıkarmayı bırakamıyorum” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.