İklim KriziManşet

Antarktika’daki sıcak dalgası adadaki karların yüzde 20’sini dokuz günde eritti

0

Antarktika’da etkili olan sıcak hava dalgası dokuz gün içerisinde kıtadaki karların yüzde 20’sini eritti. NASA Dünya Gözlemevi tarafından çekilen ve Eagle Adası’na ait uydu görüntüleri sıcak hava dalgasının başlangıcı ve bitişindeki adanın durumunu fotoğrafladı.

Görüntüler, dokuz gün sonunda Antarktika’nın kuzeydoğu yarımadasında bulunan adanın buz örtüsü altındaki arazilerin çoğunun ortaya çıktığını ve yüzeyinde eriyik havuzları açıldığını gösteriyor.

Massachusetts’teki Nichols Koleji’nde jeolog olan Mauri Pelto CNN’e verdiği demeçte “Eriyik havuzlarının Antarktika’da bu kadar hızla geliştiğini daha önce görmemiştim. Alaska ve Grönland’da bu tür olaylarını görüyorsunuz, ancak genellikle Antarktika’da değil” dedi.

Sıcaklık rekorları

Şubat ayında Antarktika’da art arda iki rekor sıcaklık kaydedilmişti.  Antarktika bölgesindeki Seymour Adası’nda sıcaklık 20.75 dereceye ulaşmış ve böylece bölgede gözlemlenen en yüksek sıcaklık olmuştu. Rekor sıcaklık duyurusu, 7 Şubat tarihinde Antarktika yarımadasında kaydedilen 18.3 derece rekorunun ardından gelmişti.

En hızlı ısınan bölge

Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre bölge iklim krizi sebebiyle son 50 yılda 3 dereceyle, dünyadaki en hızlı ısınan yerlerden biri oldu. 1950 yılından bu yana her on yılda bir neredeyse yarım derecelik artış kaydediliyor.  Bölgede bulunan buzullar ise daha önce eşi benzeri görülmemiş bir hızda eriyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.