Antarktika’da devasa ölçekteki buzdağı buz sahanlığından ayrıldı

Brunt Buz Sahanlığı’ndan kopan devasa buzdağının yüzey alanı neredeyse Türkiye’nin Kilis iline eş değer.

Antarktika’da yer alan ve yüzey alanı neredeyse Türkiye’nin Kilis iline eş değer bir buzdağı Brunt Buz Sahanlığı’ndan koptu. Ayrılan parçanın yüzey alanının 1,270 kilometre kare, kalınlığının ise 150 metre olduğu kaydedildi.

Ayrılma Birleşik Krallık’ın Halley araştırma merkezinin yaklaşık 20 kilometre ilerisinde gerçekleşti. Merkez’de kimsenin olmaması nedeniyle hayatı tehdit eden bir durumla karşılaşılmadı.

Çatlaklar 10 yıl önce keşfedilmişti

Merkez bir buzdağının yakında ayrılabileceği endişesi nedeniyle şubat ayında Brunt Buz Sahanlığı’ndaki büyük çatlak görüntülerini yayınlamıştı. Bu çatlaklar ilk olarak on yıl önce keşfedilmişti.

https://twitter.com/blkahn/status/1366058657818021896

Daha fazla kırılmaya yol açabilir

Galler‘deki Swansea Üniversitesi‘nden buzulbilimci ve jeoloji profesörü olan Adrian Luckman, son haftalardaki darbenin görüntülerini inceliyor ve buzuldan büyük bir buz parçasının ne zaman kırılabileceğini tahmin ediyor.

The Guardian’ın aktardığına göre Luckman, “Antarktika buz sahanlıklarının büyük bölümlerinin kırılması, nasıl çalıştıklarının tamamen normal bir parçası. Ancak cuma günü Brunt Buz Sahanlığı’nda tespit edilenler gibi büyük ayrılma olayları oldukça nadir görülüyor” ifadelerini kullandı.

Bu ayrılmanın önümüzdeki gün ve haftalarda daha fazla parçanın kırılmasını tetikleyip tetiklemeyeceğini ise zaman gösterecek.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

AB Komisyonu ‘ormansızlaşmayı önleme’ yasasını 12 ay erteledi, yeşil gruplar öfkeli

Avrupa Komisyonu'nun çok tartışılan ormansızlaşma yasasını ertelemesi çevrecilerin tepkisine yol açarken, etkilenen işletmelerde rahatlamaya neden oldu.

Hak savunucularından kent hayvanları için yarın AYM önüne çağrı

Hak savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde sokakta yaşayan hayvanlara yönelik 'katliam yasası'nı esastan görüşme kararı alan AYM'nin önünde toplanacak.

Afrika: Zenginlerin yarattıkları iklim krizinin bedelini ödeme zamanı geldi

'Afrika, yok denecek kadar az karbon ayak izine rağmen iklim felaketlerinin ön cephesinde yer alırken, fosil yakıt endüstrisi rekor kârlar elde etmeye devam ediyor.'

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

EN ÇOK OKUNANLAR