Dünyaİklim KriziManşet

Antarktika’da devasa ölçekteki buzdağı buz sahanlığından ayrıldı

0

Antarktika’da yer alan ve yüzey alanı neredeyse Türkiye’nin Kilis iline eş değer bir buzdağı Brunt Buz Sahanlığı’ndan koptu. Ayrılan parçanın yüzey alanının 1,270 kilometre kare, kalınlığının ise 150 metre olduğu kaydedildi.

Ayrılma Birleşik Krallık’ın Halley araştırma merkezinin yaklaşık 20 kilometre ilerisinde gerçekleşti. Merkez’de kimsenin olmaması nedeniyle hayatı tehdit eden bir durumla karşılaşılmadı.

Çatlaklar 10 yıl önce keşfedilmişti

Merkez bir buzdağının yakında ayrılabileceği endişesi nedeniyle şubat ayında Brunt Buz Sahanlığı’ndaki büyük çatlak görüntülerini yayınlamıştı. Bu çatlaklar ilk olarak on yıl önce keşfedilmişti.

Daha fazla kırılmaya yol açabilir

Galler‘deki Swansea Üniversitesi‘nden buzulbilimci ve jeoloji profesörü olan Adrian Luckman, son haftalardaki darbenin görüntülerini inceliyor ve buzuldan büyük bir buz parçasının ne zaman kırılabileceğini tahmin ediyor.

The Guardian’ın aktardığına göre Luckman, “Antarktika buz sahanlıklarının büyük bölümlerinin kırılması, nasıl çalıştıklarının tamamen normal bir parçası. Ancak cuma günü Brunt Buz Sahanlığı’nda tespit edilenler gibi büyük ayrılma olayları oldukça nadir görülüyor” ifadelerini kullandı.

Bu ayrılmanın önümüzdeki gün ve haftalarda daha fazla parçanın kırılmasını tetikleyip tetiklemeyeceğini ise zaman gösterecek.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.