DoğaFoto GaleriManşet

Antarktika’da 10 bin penguenle iki kış [Foto Galeri]

0

Almanya doğumlu fotoğrafçı ve film yapımcısı Stefan Christmann, Antarktika‘daki Atka Körfezi‘nde 10 bin imparator penguenden oluşan bir kolonin yanında iki kış geçirdi.

Christmann, Sir David Attenborough‘nun seslendirdiği BBC yapımı belgesel serisi Dynasties (Hanedanlar) için kamera asistanı olarak görev yapıyordu.

Fotoğraf: Stefan Christmann

Christmann, burada çektiği fotoğraflar üzerinden Penguin: A Story of Survival (Penguen: Bir Hayatta Kalma Hikayesi) isimli bir kitap çıkardı. Bu kitapta yer alan bazı fotoğrafları ise merak edenler için paylaştı.

Fotoğraf: Stefan Christmann

Kesintisiz 15 ay

BBC Türkçe’nin aktardığına göre ödüllü fotoğrafçı Christmann’ın Antarktika’da geçirdiği ilk kış Alfred Wegener Enstitüsü için jeofizikçi olarak çalıştığı 2012 yılına denk geldi.

Enstitünün Atka Körfezi yakınlarında, çevresinde her yıl on binlerce imparator penguen toplanan istasyonunda kesintisiz olarak yaklaşık 15 ay geçirdi.

Fotoğraf: Stefan Christmann

‘Ailenizi ve rutinlerinizi özlüyorsunuz’

Fotoğrafçı, Antarktika’daki geçirdiği günleri “müthiş heyecan verici ve aynı zamanda da donuk” ifadeleriyle açıklıyor:

İstasyonun kendisi oldukça büyük ve modern. Dolayısıyla normal yaşamınızda özleyeceğiniz bir şeyiniz yok. Başlangıçta her şey oldukça yeni ve heyecan verici geliyor. Ama sonra arkadaşlarınızı, ailenizi ve rutinlerinizi özlüyorsunuz.”

Fotoğraf: Stefan Christmann

‘En kötüsü fırtınalar’

En kötüsünün ise bazen haftalarca süren ve istasyonu bile sallayan fırtınalar olduğunu söyleyen Christmann, “Bu günler insanda hapis olmuş hissi uyandırıyor. Ama aynı zamanda da istasyon hayatının bir parçası ve tabii ki güzel günlerin kıymetini kötüleri bilirseniz anlayabilirsiniz” diyor.

Fotoğraf: Stefan Christmann

‘Toplanma eylemi hayatta kalma stratejisi’

Penguenleri fotoğraflayan sanatçı, bu hayvanların toplanma eylemlerinin soğuğa karşı gizli bir silah ve nihai hayatta kalma stratejisi olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor:

Fotoğraf: Stefan Christmann

Dev bir kuluçka makinesi gibi çalışan penguenler, kafalarını önlerindeki kuşların omuzları arasına sıkıştırır vaziyette birbirlerine çok yakın dururlar. Biriken vücut ısısı öyle bir sıcaklık yaratır ki, toplanmanın merkezinde 37 dereceye kadar ulaşabilir.”

Fotoğraf: Stefan Christmann

Comments

Comments are closed.