İklim KriziManşet

Antarika’da buzulların çöküşü dünya çapında yiyecek stoklarına zarar verebilir

0

Suzanne Goldenberg‘in Guardian’da yayınlanan yazısını Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Ezgi Enis‘in çevirisiyle sunuyoruz

* * *

Yeni bir araştırmaya göre; Antartika’nın büyük bir bölümünde devam etmekte olan buz örtüsünün çöküşü tarım arazilerini sular altında bırakarak dünya çapındaki yiyecek stoklarını harap edebilir.

Advancing Global Food Supply in the Face of a Changing Climate raporu, Obama yönetimini özellikle gelişmekte olan ülkelerde , gelecekte karşılaşılacağı öne sürülen yiyecek sıkıntısına engel olunması için kaynak arayışına yönlendiriyor.

Bu rapor ayrıca eğer tarımda, daha sıcak havalarla, değişen yağış miktarıyla ve iklim değişikliği sebebiyle artan vahşi otlar ve böceklerle baş etmek için yeni önlemler alınmazsa, Orta Batı Amerika’da Corn Belt denilen mısır yetiştirilen bölgede yüzyılın yarısına kadar yüzde yirmibeş’ten fazla bir düşüş olabileceği konusunda uyarıyor.

2 buzullar...

 

Yeni bir rapor, Obama yönetimini özellikle gelişmekte olan ülkelerde , gelecekte karşılaşılacağı öne sürülen yiyecek sıkıntısına engel olunması için kaynak arayışına yönlendiriyor.

Washington’da üst düzey bir konferansta Perşembe günü gösterilen rapor, Batı Antartika’daki buz örtüsünün yavaş yavaş çöküşünün gelecekteki yiyecek güvenliğini tehdit eden ilk faktör olduğunu ortaya koyuyor.

Geçen hafta iki bağımsız çalışma, Batı Antartika’daki buz örtüsünün gerilemesinin durdurulamaz boyutta olduğu ve bu durumun gelecek yüzyıllarda deniz seviyesinin 4 metreye (13 feet) kadar yükselmesine yol açabileceği konusunda uyardı.

Illinois Üniversitesi ekonomisti ve Thursday’s report yazarı Gerald Nelson, bu yükselen denizlerin , deniz seviyesinden alçak karasal alanlarda yaşayan milyonlarca insanı yerinden edeceğini ve Asya civarındaki pirinç yetiştirilen alanları yok edeceğini söyledi.

Nelson, The Guardian gazetesine, deniz seviyesinin yükselişi Bangladeş’in yarısını yok edebileceğini ve Vietnam’ın çoğunlukla verimli bölgelerine zarar vereceğini söyledi. ” Bunun Mısır’ın tarım arazilari üzerinde büyük bir etkisi olur ” dedi.

Nelson, Batı Antartika’da buzulların geri çekilişi nedeniyle öngörülen deniz seviyesindeki yükselmenin, gelecekteki yiyecek tedariği açısından, Mart ayında Birleşmiş Milletler IPCC -(Hükümetler Arası İklim Değişimi Paneli) raporundan çok daha büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Rapora göre, “ipcc nin düşündüğü olasılıktan daha fazla olarak, önümüzdeki yüz yıl içinde deniz seviyesinin 3 metre(10 feet) kadar yükselecek.

Toprak kaybına bağlı olarak, Çin 3 milyon hektarlık araziyi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacak. Rapor, Vietnam, Hindistan, Bangladeş ve Myanmar’ın 1 milyon hektar kaybedebileceğini söylüyor.

Raporda, ekilebilir topraklarda meydana gelebilecek kayıpların, artan dünya nüfusuna yeterli olunabilmesi için tarımda verimi arttıran yeni teknolojilere acilen ihtiyaç doğurduğundan söz ediliyor.

Bill Clinton altında tarım bakanı ve konferansın başkan yardımcısı olan Dan Glickman, The Guardian’da “Tarım dünya çapında istikrarlı havaya ihtiyaç duyan bir endüstridir, eğer durum böyle olmazsa, alternatiflerin düşünüleceği bir döneme gireriz” dedi. assets-climatecentral-org-images-uploads-news-05-23-14_Guard_crops-500x307

Besin güvenliği raporu, Bangladeş tarım arazilerinin deniz seviyesinin yükselmesi riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyor.

‘’Sorun şu ki: ‘Acaba üniversitelerimizde tarım alanında ve özel sektörde bu sorunlarla başa çıkmak adına doğru bir şekilde araştırma yapıyor muyuz? Rakamları yükseltebilmemiz için daha fazla uygulamalı araştırmaya ihtiyacımız var. Bu bilim insanları için önemli bir görevdir.’’

Son 50 yılda artan ürünler bile yavaşlamaya ya da duraksama göstermeye başladı.

-İklim değişiminin öncesi bile dikkate alındı. Yüzyılın ortasına kadar, bu düşüşler çiftçilerin büyüyen nüfusun ihtiyacı olan ürünleri yetiştirmesini giderek zorlaştıracak.

Raporun içerdiği bazı bilgisayar modellerine göre, eğer tarım araştırmalarında yeni buluşlar ortaya çıkmazsa, iklim değişiminin yarattığı yüksek sıcaklıklar, değişken yağışlar, artan vahşi çalılıklar ve böcekler nedeniyle Amerika’nın Corn Belt bölgesindeki artış göstermesi beklenen ürünlerin 20150’ye kadar yüzde 25 oranına kadar düşebileceği iddia ediliyor.

Nelson, ‘’Ortalama sıcaklık yükseldiği zaman bitkilerin nasıl gelişimine devam edebileceklerini bulmalıyız ve bunu nasıl yapacağımızı bilmiyoruz,’’ dedi. ‘’Genel olarak yüzde 60 oranında daha fazla besine ihtiyacımız var ve içinde bulunduğumuz durum bu hedefe ulaşmamızı zorlaştırıyor,’’ şeklinde konuştu.

Çeviri: Ezgi Enis

(Yeşil Gazete, Guardian)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.