İklim KriziManşetTürkiye

Antalya’da son durum: 35 mahalle tamamen, 15 mahalle de kısmen boşaltıldı

0

Antalya’da yedi gün önce başlayan orman yangınları hala devam ederken, yangın nedeniyle ilde 35 mahalle tamamen, 15 mahalle de kısmen boşaltıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Manavgat’ta Beydiğin, Çardak, Ahmetler, Kızıldağ, Gündoğmuş’ta Senir, Umutlu, Karaisa, Alanya’da Güzelbağ ‘ın kuzeybatısı ve Akseki’de ise Güneykaya mahallelerinde yangınların sürdüğünü duyurdu.

Emniyet Genel Müdürlüğü de, Antalya ve Muğla’daki yangın söndürme çalışmalarına destek vermek amacıyla bölgelere 112 Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) sevk ettiğini açıkladı.

Antalya’da yedi kişi hayatını kaydetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Antalya’daki yangından etkilenen 598 hastanın taburcu edildiğini ve 11 hastanın da tedavisinin devam ettiğini açıkladı:

598 hastamızı tedavilerini tamamlayarak taburcu ettik. Tedavisi devam eden 11 hastamız var. Bölgedeki felakette yedi can kaybımız oldu. 34 Ambulans, 17 UMKE ekibi, 1 mobil komuta aracı, toplam 191 sağlık profesyoneli ile sahadayız.”

Güncel yardım listesi

Antalya Büyükşehir Belediyesi, yangından kurtulan hayvanlara yem ve saman desteğinin aralıksız devam ettiğini kaydetti.

Belediye, ayrıca yangından kurtulan vatandaşlar için bir güncel ihtiyaç listesi paylaştı.

Çadır, battaniye-yastık, aydınlatma araçları, yanık kremi, göz damlası gibi malzemelerin yer aldığı ihtiyaç listesine destek olmak isteyen kişiler 444 94 20 nolu telefondan belediyeyle irtibat sağlayabiliyor.

Ukrayna’dan iki yangın söndürme uçağı geldi

Ukrayna’dan 14 kişilik ekiple Ukrayna Acil Durum Devlet Servisi‘ne ait AN-32 P tipi iki yangın söndürme uçağı, Antalya’da yangın söndürme faaliyetlerine başladı.

Gazipaşa Havalimanı’na konuşlanan uçaklar, Manavgat, Alanya, Akseki, Gündoğmuş’taki yangınlara müdahale etti.

Uçaklar, yangından etkilenen bölgelere 34 uçuş gerçekleştirdi ve 272 ton su boşalttı.

Uçakların 10 gün boyunca Türkiye’de olacağı kaydedildi. 2 biner litrelik değiştirilebilir dört su tankına sahip olan uçaklar, su boşaltma işlemini tüm tanklardan eş zamanlı olarak ya da belli aralıklarla sırayla yapabiliyor.

‘Hava gücümüz iyi ama ülkeleri kıramıyoruz’

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya ise yangınlarla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sahip olduğu toplam 45 helikopter ve üç uçağın yanı sıra, yabancı ülkelerden de destek geldiğini ve hala bekledikleri yardım uçakları olduğunu kaydetti. Özkaya, şu an ülkede bulunan 18 yabancı hava aracının 12 uçak ve altı helikopterden oluştuğunu da belirtti.

Özkaya, ayrıca “Bizim hakikaten hava gücümüz iyi ama bu tür destek vermek isteyen ülkeleri de kıramıyoruz. Bu yardım taleplerini geri çevirmek diplomatik olarak da doğru değil” ifadelerini kullandı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.