İklim KriziManşet

Antalya’da oluşan hortum Kumluca ve Demre’ye zarar verdi

0
Antalya

Antalya, dün (5 Mart) öğleden sonra başlayan sağanak yağışın yaşamı olumsuz etkilemesinin ardından, Kumluca ve Demre ilçelerinde meydana gelen hortumlardan etkilendi. Kent genelinde su taşkınları yaşanırken, Kumluca ve Demre’de çıkan hortumlar seralara, tarım alanlarına, iş yerlerine ve binalara ciddi zararlar verdi, 3 çocuğun yaralandığı öğrenildi.

Antalya

Fotoğraf: Tunahan Kır / ANTALYA-DHA

DHA‘nın aktardığına göre Kumluca ilçesinde Göksu, Hacıveliler, Yenimahalle, Merkez ve Toptaş mahallelerini etkileyen hortum, ağaçların kökünden sökülmesine, bazı araçlarda hasar oluşmasına ve tarım alanları ile seralarda ciddi zararlara neden oldu. Kumluca Orman İşletme Müdürlüğü‘ne ait binanın çatısı yerinden kalkarken, birçok işyerinin camları patladı.

Vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedilen görüntülerde, hortumun şiddeti ve seralardaki hasar net bir şekilde gözlemlendi. Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Kumluca’nın büyük bir hortum afetiyle karşı karşıya kaldığını belirtti ve zararın boyutunun henüz netleşmediğini dile getirdi.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, zarar gören seralarla ilgili hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Tarım Kredi Kooperatifi Kumluca Şube Müdürü Gözde Kocaer ise, sigorta yaptıran üreticilere irtibata geçme çağrısında bulundu.

Antalya’da yaşanan hortum felaketi, Kumluca ve Demre ilçelerinde ciddi hasarlara ve yaralanmalara neden oldu. Yerel yönetimler, ziraat odaları ve kooperatifler, hasarın boyutunu belirlemek ve etkilenen bölgelerdeki insanlara yardım sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Antalya

Antalya’da iklim krizi daha da görünür hale geliyor

Akdeniz bölgesi, küresel iklim değişikliğinin etkilerini en yoğun hissedilen bölgelerin başında geliyor. Bilim insanlarına göre, iklim krizi nedeniyle bölgede sıcaklık artışları ve deniz seviyelerindeki yükselme gibi değişimler, hava olaylarının şiddetinde ve sıklığında artışa neden oluyor. Antalya’da yaşanan ve Kumluca ile Demre ilçelerinde büyük zararlara yol açan hortumlar da bu değişimlerin bir yansıması olarak görülüyor.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?
Prof. Dr. Levent Kurnaz: 2100’de Antalya’nın iklimi Kahire gibi olacak
İklim krizi: Akdeniz’de deniz suyu ısınıyor, kasırga riski artıyor

Küresel ısınma, atmosferdeki nem miktarını artırıyor ve bu da yağış düzenlerinde değişikliklere yol açıyor. Antalya gibi Akdeniz kıyı şeridinde bulunan bölgelerde, bu değişiklikler daha şiddetli hava olaylarına ve dolayısıyla hortum gibi afetlere neden olabiliyor. İklim krizi, aynı zamanda mevsim normallerinin değişmesine ve beklenmedik hava olaylarının daha sık yaşanmasına yol açıyor.

Hortumlar artık daha geniş coğrafyada görülecek

Geçmişte, hortumlar genellikle Meksika Körfezi‘nden ABD‘nin güney ve orta kesimlerine kadar uzanan bölgelerde görülürken, son yıllarda küresel iklim değişikliğinin etkileriyle bu coğrafya genişliyor ve yeni bölgeler hortum olaylarına sahne oluyor.

İklim değişikliği, dünya genelinde atmosfer ve yüzey sıcaklıklarının artışına, buharlaşma oranlarının yükselmesine ve atmosferdeki su buharı miktarının artmasına yol açıyor ve bu değişimler, hortumların oluşum sıklığını ve şiddetini artıran faktörler arasında yer alıyor. İklim modellemeleri ve araştırmalar, bu eğilimlerin gelecekte de devam edeceğini ve hortumların daha sık ve daha şiddetli olacağını öngörüyor.

Prof. Dr. Murat Türkeş: Hortumlar hem iklim değişikliğinin hem insan etkisinin sonucu 

Türkiye’de de son on yılda hortum vakalarında dikkate değer bir artış gözlemleniyor. Özellikle, daha önceden hortum olaylarının kaydedilmediği Doğu Karadeniz ve Kuzeydoğu Anadolu gibi bölgelerde bile artık hortum oluşumları rapor ediliyor. Bu durum, iklim değişikliğinin etkilerinin sadece belli bir coğrafya ile sınırlı kalmayıp geniş bir alana yayıldığının bir göstergesi.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İklimBu) Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşil Gazete yazarı Prof. Dr. Murat Türkeş‘in vurguladığı gibi, Türkiye’de son 20 yılda hortum vakalarında gözlenen artış ve coğrafi dağılımdaki genişleme, ülkenin hemen hemen tüm kıyı bölgelerinde, özellikle Marmara, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz, Güney Batı Anadolu kıyıları, İzmir yöresi, Edremit Körfezi, Batı ve Doğu Akdeniz kıyılarında belirgin bir şekilde kendini gösteriyor. Bu gözlemler, Türkiye’de hortum klimatolojisinin oluşmaya başladığını ve iklim değişikliği ile mücadelenin öneminin altını çiziyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.