Doğa MücadelesiManşetYerel

Antalya Alara Çayı üzerinde yapılacak olan üç HES projesi iptal edildi

0

Antalya‘nın Gündoğmuş ilçesindeki Uçansu Şelalesi‘nin de bulunduğu Alara Çayı üzerine yapılacak üç HES projesiyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal edildi.

Alara Çayı’nın üzerinde yedisi dere, biri baraj tipi olmak üzere sekiz HES projesi vardı. Hayat 1.1, Hayat 1.2 ve Hayat 2 isimli HES projeleriyle ilgili iptal kararı verildi.

ÇED süreci durduruldu

5 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, bu HES’lerin planlandığı alanları da içine alan Uçansu Doğal Sit Alanı, “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edildi.

Kararın ardından ÇED süreci başlatılan ‘Hayat 1.1’, ‘Hayat 1.2’ ve ‘Hayat 2’ HES ve regülatör projelerinin bulunduğu bölgedeki altı köyden 700 köylünün imzasının bulunduğu dilekçe Kayabükü Mahallesi‘nin muhtarı Hacı İbrahim Taşer tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü‘ne sunuldu, HES projelerinin iptali istendi.

ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün ilk kararında, ÇED raporunda tespit edilen eksiklikler nedeniyle projeye ilişkin ÇED süreci durduruldu.

Proje iptal kararı

HES projelerinin tamamen iptalini isteyen köylüler, ikinci kez başvuruda bulundu ve ÇED raporunun tamamen iptali istendi.

Projelerin “Kesin Korunacak Hassas Alan” içinde kaldığı, regülatör gölünün yerleşim alanlarını, köy camisi, balık çiftliği, Büyükköprü ve köy yollarını su altında bırakacağı, projelerin konutlara zarar vereceği ve insanların yaşamını olumsuz etkileyeceği ifade edildi.

Genel müdürlük, köylülerin başvurusunu değerlendirdi ve 31 Ağustos 2021 tarihli kararıyla 3 HES projesini iptal etti. Kararda şu ifadelere yer verildi:

Antalya ili Gündoğmuş ilçesi Kayabükü Mahallesi civarında Alara Çayı üzerinde Hayatsu Enerji Üretim şirketi tarafından gerçekleştirilmesi planlanan Hayat 1-2 Regülatörü ve HES faaliyet alanının bir kısmının 5 Haziran tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile ilan edilen Uçansu Şelalesi Kesin Korunacak Hassas Alan içerisinde kaldığı tespit edildiğinden söz konusu projeye ait ÇED süreci 31 Ağustos 2021 tarihli yazımızla sonlandırılmıştır.”

‘Bu karar artık nihai bir karar’

Köylülerin avukatı Münip Ermiş, verilen bu kararı sevindirici bulduğunu kaydetti ve şu açıklamaları yaptı:

Bu karar artık nihai bir karar. Daha önceki karar sadece süreci durdurma kararıydı. Bu kararla tümüyle ÇED süreci iptal edildi ve artık Alara Çayı üzerinde hiçbir şekilde HES projesi yapılamaz. Nehir üzerinde HES için diğer başka başvurular da varsa onların da iptali gerekiyor ve süreç bunu gösteriyor. Alara Çayı üzerindeki HES konusuyla ilgili endişeler artık bu kararla tamamen bitti. Zaten bu karar bir anlamıyla mahkeme kararlarının da teyidi anlamını taşıyor. Çok memnunuz ve bütün Uçansu ve Alara Çayı bölgesindeki köylülerimize hayırlı olsun.”

You may also like

Comments

Comments are closed.