Türkiye‘deki kültürel ve tarihi miras unsurlarının korunmasına destek veren birçok koruma platformu, Antakya Tarihi Kent Merkezi‘ndeki tarihi yapıların korunmasını mümkün kılan adımların atılabilmesi için 6 Şubat’ta yaşanan depremler sonrası enkaz kaldırma çalışmalarının acilen durdurulmasına yönelik başvuruda bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘na yapılan başvuruyu, toplam 24 koruma platformu imzaladı.
İmza veren sivil toplum kuruluşları, bir basın açıklamasında henüz tescilli yapılar bile koruma altına alınamamışken, ağır iş makinalarıyla, çok hızlı bir enkaz kaldırma çalışması yapıldığını belirtti.
“Temizlenmekte” olan alanlarda tescil kaydı bulunmasa dahi tescile değer olan bin 500’e yakın yapı olduğunu vurgulayan STK’lar, alanın Kentsel Sit, 1’inci Derece Arkeolojik ve 3’üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı statüsünde olduğuna dikkati çekti.
Açıklamada, kalıntıların büyük özenle ve uzmanlar eşliğinde kaldırılması halinde pek çok özgün tarihi yapı duvarı, dolaplar, tavanlar ve oymalı taşlar gibi değerli mimarî unsurların yeniden onarımlarda kullanılabileceği vurgulandı.
Koruma Platformları “acil” vurgusuyla tanımladıkları taleplerini şöyle sıraladı:
Bu istekleri, enkaz alanının büyüklüğünü, iş gücü yetersizliğini, enkaz altında halen cenazeler olmasının yarattığı zorlukları bilerek yaptıklarını söyleyen STK’lar, ülkenin tüm yetişmiş kadrolarına bu konuda destek vermek çağrısı yaptı.
Bakanlık başvurusuna imza koyan 24 STK arasında Hatay Ortak Meselemiz Platformu, Ortak Akıl Antakya, Hatay Turizm Derneği, Hatay Fotoğraf Sinema Derneği, Buradayız Hatay Derneği, Yeniden Antakya Platformu, Antakya Kültürel Mirası Koruma Derneği, Kadim Antakya Dostları Platformu, NEHNA, ALİKEV, Ayhan Kara Vakfı, Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu, Antakya Medeniyetler Korosu, Hatay Sosyal Kültürel Kalkınma Derneği, Koruma Restorasyon Uzmanları Derneği, Mimarlar Derneği 1927, ÇEKÜL, Türk Serbest Mimarlar Derneği, Docomomo Türkiye Ulusal Çalışma Grubu, Europanostra Türkiye, Arkeologlar Derneği, Tarihsel Çevre ve Yapı Korumacıları Derneği, Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği ve İklim Adaleti Koalisyonu yer alıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…