DünyaManşet

Anma Yasası ve Ermeni Soykırımı: Neden ekolojistler hayır oyu kullandı?

0

Fransa’da soykırımların inkarını suç sayan yasa teklifi 8 saat süren uzun görüşmelerin ardından kabul edildi. Yapılan oylamada, Senato’da grubu bulunan Ekolojistler  hayır oyu kullandı. Ekolojist Grup, hayır oyunu ve gerekçesini ise şöyle açıkladı:

Senato’daki Ekolojist Grup dün, adını anmayan ve Ermeni soykırımının inkârını cezalandıran anma yasası niteliğindeki UMP milletvekili Valérie Boyer’in yasa teklifine hayır oyu verdi.

Senato’daki ekolojist grup Ermeni halkının bir soykırıma maruz kaldığını ve 1915 Nisan’ından itibaren Jön Türkler tarafından işlenen ve planlanan bu soykırımı ortaya çıkarmanın tarihçilerin görevi olduğunu tekrar ifade eder.

Buna karşın, bu yasa teklifi uygunsuzdur çünkü Türkiye’den bu soykırımı tanımasını talep etmek Fransa’nın görevi değildir. Siyasete tarih yazma imkânını tanımak, tehlikeli bir boşluk yaratmak demektir.

Buna ek olarak, Anayasa’nın 34. maddesine aykırı olan bu metin, Anayasa Konseyi tarafından iptal edilme ve böyle bir ihtimalde, Ermeni soykırımının tanındığı 2001 tarihli yasanın da iptal edilmesine yol açma riski taşımaktadır. Bu da, acıya acı katacaktır.

Ekolojist grubun başkanı ve Essonne Senatörü Jean-Vincent Placé “Fransa’dan beklediğimiz bölmesi veya yaraların üzerine tuz serpmesi değildir. Ondan beklediğimiz, hatırlatmaya, barıştırmaya ve birleştirmeye çalışmasıdır” şeklinde konuşmuştur.

Val-de-Marne Senatörü ve tarihçi Esther Benbassa da, bu yasa tasarısının “ne Türklerin soykırımı tanımasını, ne de Ermeni-Türk yakınlaşmasını sağlayacağını” ifade etmiştir.

Ekolojistler, kararlar ve anmalarla olsun veya arşivlere girme ve Türkiye’nin soykırımı tanımasını sağlayacak tüm adımları atma yetkisi olan tarihçilerden oluşacak uluslararası bir komisyon aracılığıyla olsun bu suçla ilgili bir hafıza çalışması yapılması çağrısında bulunmaktadır.

Kaynak: http://alinearchimbaud.eelv.fr/loi-memorielle-et-genocide-armenien-pourquoi-les-ecologistes-ont-vote-contre/

Çev: Serkan Köybaşı

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.