LGBTİ+Manşet

Ankara’da nefret çağrıları serbest, Onur Yürüyüşü yasak!

0
Fotoğraf: Unikuir

Polis dün gerçekleştirilen 2. Ankara Onur Yürüyüşü’ne katılan eylemcilere saldırdı. 42 LGBTİ+ aktivisti gözaltına alındı. İslamcı gruplar ise polis koruması altında linç çağrısı yaptı.

Hacı Bayram Camii ve Kuğulu Park’taki linç ve nefret çağrılarına izin veren polis, Kuğulu Park’ın etrafını yürüyüş öncesinde çevrelendi. Gazeteciler alandan zorla uzaklaştırıldı. “Şova izin vermeyeceğiz” denilerek parktaki LGBTİ+’lar dışarı çıkarıldı.

Fotoğraf: Kaos GL

‘Nefrete inat, yaşasın hayat’

Kaos GL’nin aktardığına göre; LGBTİ+’lar tüm engellemelere rağmen Onur Yürüyüşü’nü gerçekleştirdi. Tunalı Hilmi Caddesi’ne bağlanan sokaklardan, “Nefrete inat, yaşasın hayat” sloganları yükseldi.

Daha toplanma başlamadan bir LGBTİ+ aktivistini gözaltına alan polis, yoğun biber gazı kullanarak 42 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltılarda ters kelepçe yapıldı.

Gözaltına alınanlar Emniyet’teki ifadelerinin ardından 6 Temmuz sabah saatlerinde serbest bırakıldı.

Fotoğraf: Kaos GL

Polis basına da saldırdı

Yirmiden fazla LGBTİ+ aktivistinin gözaltına alındığı saldırıda Mezopotamya Ajansı’ndan gazeteci Emel Vural‘ın yüzüne biber gazı sıkıldı. Polis, KaosGL.org muhabiri Aslı Alpar’ı da bacağından yaraladı.

LGBTİ+’lar saldırılar öncesi Tunalı Hilmi Caddesi’nde birçok farklı grup halinde yürüdüler.

Kennedy Caddesi ve Bestekar Sokak’ta polis darp ederek LGBTİ+’lara saldırdı.

Ankara Onur Yürüyüşü basın açıklaması Tunalı Hilmi Caddesi’nde yürünerek okundu.

Fotoğraf: Kaos GL

Ne olmuştu?

Ankara‘daki Onur Yürüyüşü‘nü hedef alan ve “Vallahi yürütmeyeceğiz” diyen Yeniden Refah Partisi Gençlik Kolu Başkanı Melih Güner, twitter hesabından yürüyüşü yasaklayan Ankara Valiliği‘ne, yasak kararını kendisini bizzat arayarak haber verdikleri için teşekkür etmişti.

Daha önce İstanbul ve İzmir Onur yürüyüşlerinin engellenmesi için çağrı yapan Müdafaa-i İslam Hareketi de taraftarlarını Hacı Bayram Veli Camii’ne çağırmıştı. 

Ankara Onur Yürüyüşü Komitesi’nin bu gelişmeler üzerine Ankara Valiliği ve İçişleri Bakanlığı’nı göreve davet ettiği çağrı metninde “Bu süreçte gerici İslamo-faşist çeteler tarafından yapılan çağrılarda birçok şehirde olduğu gibi Ankara’da da alenen halkı kin ve nefrete teşvik etme suçu işleniyor. Ankara Valiliği ve İçişleri Bakanlığı’nın görevini yapıp bu grubun toplanmasını engellemediği taktirde biz de tıpkı İstanbul Pride gibi, yetkilerini kötüye kullanmalarına izin vermeyeceğimizi Türkiye halklarına ilan ediyor, özgür ve eşit yaşamı savunan herkesi bizimle dayanışmaya davet ediyoruz!” denilmişti.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.