Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

Ankara’da her gün 50 koronavirüs cenazesi defnediliyor

0

Ankara‘da koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin defin işlemlerinin yapılması için İl Hıfzısıhha Kurulu tarafından belirlenen Ortaköy Mezarlığı dışında da artık diğer mezarlıklara defin işlemleri gerçekleşiyor. Mezarlıkta çalışan bir yetkili, günde yaklaşık 50 kişinin koronavirüs sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi. 

Geçen seneden beri tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını yüzünden hayatını kaybedenler, kentlerde belirli mezarlıklara defnediliyor. 

Ankara’da virüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin defin işlemlerinin yapılması için İl Hıfzısıhha Kurulu tarafından Ortaköy Mezarlığı belirlenmişti. Ancak şehirde salgın sebebiyle ölüm sayılarının artması üzerine ölenler artık başka mezarlıklara da gömülüyor.

Fotoğraflar: AA

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre, Karşıyaka ve Ortaköy mezarlıklarında son iki aydır Covid-19 defin işlerinde esnekliğe gidildi ve cenazelerin Ortaköy dışında diğer mezarlıklara da defnedilmeye başlandı. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Valiliği yetkililerinden alınan bilgilere göre de vatandaşların mükerrer defin ya da diğer talepleri halinde Covid-19 kaynaklı cenazeler kentteki herhangi bir mezarlığa defnedilebiliyor.

Defin öncesinde dezenfeksiyona ihtiyaç yok

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından 1 Haziran tarihinde güncellenerek yayımlanan ‘Covid-19 Morg ve Defin Hizmetleri’ rehberinde de salgın sebebiyle hayatını kaybedenlerin özel bir mezarlığa gerek olmadan ve defin yerine kireç serpilmesi gibi bir tedbire de gerek duyulmadan normal mezarlık alanına defin işleminin yapılabileceği ifade ediliyor.

Rehberde yer alan diğer bir bilgiye göre de cenazelerin yıkandığı gasilhane çalışanlarına cenazenin bulaşıcı olduğuna dair bilgilendirme yapılması gerekiyor. Görevlilerin cenaze yıkama sırasında eldiven, tıbbi maske, siperlik ve sıvı geçirmez önlük kullanmaları zorunlu tutuluyor. 

Defin öncesinde ve sonrasında dezenfeksiyona ise ihtiyaç yok. Cenazenin gömülmesi sırasında sadece eldiven kullanılmasının yeterli olduğu belirtiliyor.

‘Salgın sebebiyle her gün yaklaşık 50 kişi ölüyor’

BBC Türkçe‘ye konuşan ve ismini vermek istemeyen Ortaköy Mezarlığı’nda çalışan bir yetkili Kasım ayı itibariyle şehirde her gün yaklaşık 50 kişinin salgın sebebiyle hayatını kaybettiğini ve bu sayının mart-nisan aylarına göre çok fazla olduğunu anlattı.

Salgın başladığından beri mezarlığa koronavirüs sebebiyle hayatını kaybeden 950 kişinin defnedildiğini aktaran yetkili, Ortaköy Mezarlığı’nda salgın sebebiyle hayatını kaybedenler için ayrılmış özel bir alan olduğunu, ancak son iki aydır bu uygulamada esnekliğe gidildiğini söyledi.  Cenazeler kentteki başka mezarlıklara da götürülebiliyor.

Salgın sebebiyle hayatını kaybedenler Ortaköy Mezarlığı’nda yıkanırken, son bir aydır hastanelerde de yıkama işlemi yapılıyor.

Yetkili, hastanelerde ölüm sebebinin koronavirüs salgını değil bulaşıcı hastalık olarak yazılabildiğini, böylece salgından kaynaklı ölümlerin gizlenebildiğini söyledi. 

‘Eşimin zor anında yanında olamadım’

Koronavirüs sebebiyle yakınlarını kaybedenlerin çoğu kendisi de pozitif veya karantinada olduğu için cenazelere gidemiyor. İsmini vermek istemeyen Ortaköy Mezarlığı’nda eşinin mezarı başındaki bir kişi şunları anlattı: 

“Hastanede test yaptılar, Covid dediler, ambulans çağırdılar. Her şey bir anda oldu, ne olduğumuzu anlayamadık. Beş gün içerisinde, 3 Ağustos’ta kaybettik. Bu süre içinde ona ulaşamadım, telefon edemedim, halini hatırını bile soramadım. Oğlum ve ben, eşim hastaneye kaldırıldıktan hemen sonra karantinaya alındık. Eşimin zor anında yanında olamadım, en zoru da bu zaten…”

You may also like

Comments

Comments are closed.