KentManşetTürkiye

‘Ankara’da Ermeni mezarlarının üzerine dükkan yapılıyor’

0

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde yıkılan İller Bankası binasının yeniden yapılması için ayrılan alanda, hukuka aykırı şekilde kazıya devam edildiğini bildirdi.

Bilimsel kaynaklarda tam da inşaatın yapıldığı yerde Ermeni ve Katolik mezarlığının olduğunu, kazı sırasında insan kemiklerinin bulunduğunu belirten Karakuş-Candan, kazı ve inşaat faaliyetlerin durdurulması için çağrı yaptı.

‘Tarihi eserler yer alıyor’

Agos’un aktardığına göre Karakuş-Candan açıklamasında “Hukuksuz kazı sürecinde bulunan insan kemikleri, Anadolu Medeniyetler Müzesi ekipleri tarafından incelemeye götürülmüştür. Bölge bilimsel kaynaklarda Ermeni ve Katolik Mezarlığı olarak görünmekte, ilgili parselin tapu sorgularında, kilisenin ve hamamın da bulunduğu tarihi eserler görülmektedir” dedi.

Buna rağmen inşaatın devam etmesini Anadolu topraklarındaki çok kültürlülüğe yapılan çok büyük bir saygısızlık olduğunu belirten Karakuş-Candan, “Ulus Tarihi kent merkezinin altında yatan kültürel ve tarihsel değeri yok etmeye çalışan, züccaciye dükkanına girmiş fil gibi davranan insan kemiklerinin bulunduğu alanda, beton dökerek inşaata devam eden zihniyet suç işlemektedir” ifadelerini kullandı.

‘Dükkan için tarihin yok edilmesi kabul edilemez’

“O alana yapılacak 46 dükkân için bir tarihin yok edilmesi kabul edilemez” diyen Karakuş-Candan kazı çalışmalarına ilişkin Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Daire Başkanlığı’na, Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) resmi yazılarla başvurulduğunu aktardı.

Açıklamada “Kültür Bakanlığı’nın ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’nın ivedilikle sürece müdahil olması kazı çalışmalarını durdurması gerekiyor” ifadelerine yer verildi.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.