ManşetTürkiye

Ankara’da ‘Batı Kürdistan’ rahatsızlığı

0

Türkiye, Suriye Ulusal Konseyi’nin temsilcilerini Ankara ’ya çağırdı ve ‘Suriye bölünmemeli, toparlanın artık’ uyarısı yaptı.

Ankara, Suriye’deki Kürt bölgesinin PKK’nın kontrolüne geçmesini beklemiyordu ve gelişmeler temaslarını arttırdı.

Sıcak gelişmeler, Ankara ’da hareketli saatler yaşamasına neden oldu. Türkiye ’nin Halep Başkonsolosu Adnan Keçeci, istişare amacıyla Ankara ’ya çağrıldı. Suriyeli muhalifleri çatısı altında toplayan Suriye Ulusal Konseyi’nin temsilcileri de dün Ankara ’ya gelerek Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Türk tarafı Suriye muhalefetine, “ Türkiye , Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanadır. Esed gidecek diye ülkenin bölünmesine sıcak bakmıyoruz. Muhalif gruplar toparlanmalı ve Esed ile mücadele sürerken bir yandan da Baas sonrası dönem için hazırlanmalı” uyarısı yaptı.

Türkiye, Suriye Kürtleriyle görüşebilir 

Türkiye , Suriyeli Kürtlerin Esad’dan uzaklaşmasından memnundu ancak, Suriye’deki Kürtler PKK ’nın desteklediği siyasi grupların etrafında toplandı. Türk tarafı, bu durumu “beklenmedik gelişme” olarak görüyor ve daha da derinleşip Türkiye için soruna dönüşmemesi için adım atmaya başladı. Barzani’nin bu gruplar üzerindeki nüfuzunu kullanması ilk seçenek. Diğer bir seçenek ise Ankara ’nın Suriye’nin Kürt bölgesindeki grupların liderleriyle temasa geçmesi. Üst düzey bir yetkili, bölgede PKK kontrolünde bir bölgesel Kürt yönetimine göz yummayacaklarını, ancak Kuzey Irak ’taki gibi bir yapı gerçekleşirse de teması arttıracaklarını söyledi.

Radikal

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.