ManşetKültür-SanatTürkiye

Ankara Sanat Tiyatrosu 58 yıldır hizmet veren tarihi salonu kapatmak zorunda kaldı

0

Ankara’da 6 Aralık 1963 yılında Asaf Çiğiltepe öncülüğünde kurulan Ankara Sanat Tiyatrosu (AST), Ihlamur Sokak’ta 58 yıldır perde açtıkları tarihi salonu 6 Aralık tarihinde boşaltmak zorunda kaldıklarını duyurdu.

Ankara Sanat Tiyatrosu tarafından yapılan açıklamada, “Pandemi döneminin getirdiği kaldırılamaz yükler, yıllardır mahrum bırakıldığımız devlet yardımları, mülk sahibinin bir tiyatro kurumuna dayattığı ağır koşullar ve uzlaşmaz tavrı sebebiyle, bir kentin, bir ülkenin belleğini, tarihini, kültürünü temsil eden, sayısız sanat insanının yetişmesine vesile olmuş; oyunlarına, her türlü etkinliklere ev sahipliği yapmış evimizden ayrılmak zorunda bırakıldık” ifadeleri kullanıldı.

‘Doğduğu gün boşaltmak zorunda kaldık’

Salonun 58 yıl önce gene 6 Aralık tarihinde kurulduğu hatırlatılan açıklamada “Bu salonu doğduğu gün boşaltmak zorunda kalmanın, bu salona emek vermiş şimdi hayatta olmayan tiyatro emekçilerinin kemiklerini sızlattığını hissediyoruz, üzgünüz” denildi.

1963 yılından bu yana perde açan salonun otel veya otopark olmakla karşı karşıya kaldığına dikkat çekilen açıklamada “58 yıldır her türlü maddi zorluklara rağmen perdelerini açtığımız salonumuzu ayakta tutmak için her türlü fedakârlığı gösterdik. Bu süreçte salonumuzdan kopmamak adına yaptığımız her türlü girişimlerimiz, çalışmalarımız, görüşmelerimiz, gayretlerimiz de maalesef sonuçsuz kalmıştır” denildi.

‘Bir valize ne sığar ki?’

Salonun şimdi bir otel, otopark veya bir mağazanın deposu olmakla karşı karşıya kaldığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Son dört sezondur kapalı gişe oynadığımız Yeşim Dorman’a ait oyunun replikleri geliyor aklımıza: ‘Neyi götürseydik ha!’ Sabahlara kadar dekor yaptığımız geceleri mi? Erkan Yücel’in, Yaman Okay’ın, Kerim Afşar’ın, Meral Niron’un oyunculuklarını mı? Timur Selçuk’un eşsiz oyun müziklerini mi? Rutkay Aziz’in sayısız oyun rejilerini mi? Uğur Mumcu’nun Sakıncalı Piyade’sini mi? Maksim Gorki’nin Ana’sını mı? Osman Şengezer’in harika dekor tasarımlarını mı? Onların kulislerde yankılanan sesini mi? Bunca yıldır tiyatroyu yaşatan seyircilerini mi? Neyi alaydık ha! ‘Bir valize ne sığar ki!’

Yapılan açıklamada varoluş çizgilerinden ödün vermeden yollarına devam edeceklerini belirten Ankara Sanat Tiyatrosu, bundan sonraki çalışmalarını Bilkent Sahne’de devam ettireceklerini belirtti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.