ManşetTürkiye

Ankara dahil 32 il için uyarı: Sağanak geliyor

0

Ankara‘da günlerdir devam eden yağışlar  bugün de sürecek. Ankara Valiliği, ani sel, dolu ve fırtınaya karşı vatandaşları uyararak önlem almalarını istedi.

Valilikten yapılan açıklamada bugün öğle saatleri itibariyle Ankara genelinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların beklendiği ve yağışların yerel kuvvetli olabileceği belirtildi ve “Meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgâr ve fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” açıklaması yapıldı.

İstanbul‘da da bugün aralıklarla Anadolu yakası ve boğaz çevresinde gök gürültülü sağanak yağışların kuvvetli olması bekleniyor.

32 il için uyarı

Günlerdir pek çok kenti etkisi altına alan kuvvetli yağışlara dair bilgilendirme yapan Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) bugün de 32 kent için sarı kodlu uyarı verdi.

Marmara’nın doğusu, Batı Karadeniz‘in batısı, İç Anadolu‘nun kuzeybatısı ve güneyi, Toroslar ve Doğu Karadeniz’de kuvvetli gök gürültülü sağanak uyarısı yapan MGM ;yetkililere, ani sel, su baskını, yıldırım, heyelan, yerel dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda çağrısı yaptı.

Öte yandan hava sıcaklıklarının iç ve batı kesimlerde mevsim normalleri civarında iken, doğu kesimlerde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği belirtildi.

İklim krizi ani yağışları artıracak

Ani ve aşırı yağışlar, tüm dünyada iklim değişikliği sebebiyle daha sık yaşanır hale geliyor.

İlgili haber: İklim değişikliği, Güney Afrika’da aşırı yağış riskini iki kat artırıyor
İlgili haber: Seller ve ‘kırılgan’ kentler: Türkiye şehirleri aşırı yağışa neden hazırlıksız?
İlgili haber: Bozkurt’ta sel felaketinin ardından: Hayal kırıklığı, iklim adaletsizliği ve alınmayan dersler

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, DHA’ya verdiği röportajda bu durumu şöyle özetliyor:

“Havanın normal bir değişkenliği var. Bazen sıcak olur, bazen serin olur. Ne giyeceğimizi bilmeyiz. Ancak iklim değişikliği bütün bu bir uçtan bir uca gidişleri hızlandırıyor ve daha sıklaştırıyor. Eskiden bu kadar sert yaz yağışları iki üç senede bir olurken şimdi her sene oluyor. Bunun üzerine şehircilikte yaptığımız altyapı hataları da binince bu sefer ortalığı sel götürüyor. Geçen sene Bozkurt felaketini yaşadık. Dolayısıyla bir gece yağan yağmurda Kastamonu ve Sinop’ta epey sayıda can kaybı oldu. Bu sene Ankara’da oldu. Aynı yere aynı anda olacak değil ama bölgemizde bütün bu problemler gittikçe artan şekilde karşımıza çıkacak.”

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.