ManşetDünyaİklim Krizi

İklim değişikliği, Güney Afrika’da aşırı yağış riskini iki kat artırıyor

0

Önde gelen iklim bilimcilerden oluşan uluslararası ekip Dünya Hava İlişkilendirme Girişimi (World Weather Attribution, WWA), iklim değişikliğinin Güney Afrika‘nın doğusunda büyük sellere neden olan aşırı yağışları şiddetlendirdiğini tespit etti.

Çalışma, sera gazı emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliğinin, böyle aşırı yağış olaylarının olma olasılığını da neredeyse iki katına çıktığını tahmin ediyor.

Dünya Hava İlişkilendirme Girişimi’nden (World Weather Attribution, WWA) bilim insanları, iklim değişikliğinin aşırı yağış olasılığı üzerindeki rolünü değerlendirmek için, 1800’lerin sonlarından bu yana 1,2 derece’lik sıcak artışını ve geçmişin iklimini karşılaştırdı, hava verilerini bilgisayar simülasyonları ile analiz etti.

Sonuçlar, bunun gibi bir aşırı yağış olayının artık yaklaşık her 20 yılda bir gerçekleşmesinin beklenebileceğini gösterdi. İnsan kaynaklı küresel ısınma olmasaydı böyle bir olay sadece 40 yılda bir gerçekleşecekti.

Analiz hem şiddetli bir yağış olayı olasılığın iki kat arttığını, hem de iklim değişikliği sebebiyle yaklaşık yüzde 4 ila 8 daha şiddetli yaşanacağını tespit etti.

Fotoğraf: Rajesh Jantilal / AFP

Bu sonuç, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliğinin yağışları nasıl etkilediğine dair bilimsel anlayışla tutarlı: Atmosfer ısındıkça daha fazla su tutuyor ve bu da sağanak yağış riskini artırıyor.

Cape Town Üniversitesi İklim Sistemi Analiz Grubu‘ndan Dr. Izidine Pinto, küresel sıcaklık artışı 1,5 derecenin altında kalmazsa birçok aşırı hava olayının giderek daha yıkıcı hale geleceğini vurguladı: “Sera gazı emisyonlarını büyük ölçüde azaltmamız ve sel ve sıcak dalgalarının daha yoğun ve zarar verici oalcağı yeni bir gerçekliğe uyum sağlamamız gerekiyor.”

Güney Afrika‘nın büyük bir bölümünde, bazı yerlerde iki günde 350 milimetreden fazla yağan yoğun Nisan yağışları, KwaZulu-Natal ve Eastern Cape‘de son derece zarar verici sellere neden oldu. En az 435 kişi hayatını kaybetti ve maddi zarar yaklaşık 1. 57 milyar doları buldu.

Afrika’nın en büyük limanı Durban‘da sel nedeniyle operasyonlar durdu, bu da maden ve tarım ürünlerinin tedarik zincirinde aksamalara neden oldu.

İlgili haber: Güney Afrika’da sel nedeniyle ölen insanların sayısı 306’yı aştı

Fotoğraf: Rogan Ward / Reuters

Londra Imperial College Grantham Enstitüsü‘nden Dr. Friederike Otto “Sellerde ölen çoğu insan düzensiz yerleşim yerlerinde yaşıyordu, iklim değişikliğinin en savunmasız insanları  nasıl orantısız bir şekilde etkilediğini bir kez daha görüyoruz” dedi ve şunları söyledi: 

“Afrika minerallerinin ve ürünlerinin dünya çapında sevk edildiği Durban Limanı’nın sular altında kalması, iklim etkileri için sınır olmadığını hatırlatıyor. Bir yerde olan şey, başka bir yerde de önemli sonuçlar doğurabilir.”

Fotoğraf: Phill Magakoe / AFP

WWA’nın önceki çalışmaları, iklim değişikliğinin bu yılın başlarında Madagaskar, Malavi ve Mozambik‘te ölümcül fırtınaları şiddetlendirdiğini ortaya koyan araştırmaları da içeriyor.

WWA ayrıca, Kuzey Amerika’nın Pasifik Kuzeybatı bölgesindeki geçen yılki sıcak hava dalgasının iklim değişikliği olmadan “neredeyse imkansız” olacağını ve iklim değişikliğinin Temmuz 2021’de Avrupa‘daki aşırı selleri daha olası hale getirdiğini de tespit etmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.