ManşetTürkiye

Ankara Barosu’ndan Emniyet’teki dokuz işkence iddiası sonrası suç duyurusu

0
Fotoğraf: AA

Ankara Barosu tarafından Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, Narkotik Şube Müdürlüğü ve Ankara Sincan İlçe Emniyet Müdürlüğü birimlerinde birçok şüphelinin sistematik işkenceye maruz kalması iddiaları üzerine Emniyet Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Söz konusu kolluk birimlerinde gerekli incelemelerin yapılarak tutanakların hazırlandığı, Baro Yönetim Kurulu tarafından 6 Şubat 2022 ile 25 Mart 2022 tarihleri arasında bu birimlerde dokuz işkence ve kötü muamelenin gerçekleştirildiği belirtildi.

Ankara Barosu tarafından yapılan açıklamada mağdurlarla görüşmeler ve tespitler yapıldığı, raporlar hazırlandığı ve bunların neticesinde suç duyurularının yapıldığı bildirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Anayasamızın işkence yasağını düzenleyen 17/3. maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin işkence yasağını düzenleyen 3. maddesi ile İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin ilgili maddesi hükümlerine açıkça aykırılık ihtiva eden bu iddialara karşı mağdurun kişiliği, cinsiyeti, ırkı, inancım siyasi görüşü, etnik kökeni ve şüphelisi olduğu suç ayrımı yapılmaksızın işkenceye karşı mücadelede merkezimi ve Baromuzun çalışmalarının büyük önem arz etmekte olduğunun bilinci ile gereken tüm hukuki adımların atıldığını belirtmek isteriz.”

Baro’nun açıklamasına göre; Ankara TEM Şube’de 8 Şubat 2022 ve 6 Mart 2022 tarihlerinde, Ankara Narkotik Şube’de 16, 27 Şubat, 7, 9 Mart 2022 tarihlerinde ve son olarak da Sincan İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde 6, 7 ve 25 Mart 2022 tarihlerinde toplamda dokuz işkence kaydedildi. Açıklamada son olarak şunlar aktarıldı:

“Bu çalışmalar sonucunda maddi gerçeğin ortaya çıkarılarak ulusal veya uluslararası yargı mercilerinde Jus Cogens niteliğini haiz işkence suçunun cezasız kalmayacağını ifade etmek isteriz.

Ankara Barosu olarak, herhangi bir yerdeki adaletsizliğin, her yerdeki adalet için tehdit olduğunun bilinci ile yer ve zaman fark etmeksizin, kimden veya kime karşı gerçekleşirse gerçekleşsin, hukuksuzluğun tam da karşısında yer aldığımızı, işkence ve kötü muamelelerin son bulması için her alanda hukuki mücadelemizi sonuna kadar vereceğimizi kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.