ManşetHayvan Hakları

Anestezisiz kısırlaştırmayla köpeğin hayatını kaybetmesine neden olan veteriner hakkında soruşturma

0

Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde özel veteriner hekim S.K.’nin Ağustos 2021’de bir köpeğe kısırlaştırma yaptığı videonun sosyal medyada paylaşılması tepki çekti. Görüntülerde S.K.’nin, ayakları iple bağlı köpeğin can çekiştiği görülüyordu. Anestezisiz yapılan operasyondan üç saat sonra köpek ölürken, ölüme sebep olan S.K. hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldı.

Çankırı Valisi Abdullah Ayaz,  sosyal medyadan şu paylaşımı yaptı:

Duvar’dan Ardıl Batmaz’in haberine göre; Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Başkan Yardımcısı Haydar Özkan ve hayvanseverler, anestezi uygulanmadan yapılan kısırlaştırma operasyonlarının ‘canilik’ olduğunu belirtti. Veteriner hekim S.K.’nin bir daha hiçbir canlıya zarar vermemesi ve etik kurallara uygun çalışan veteriner hekimlere haksızlık olmaması için meslekten men edilmesi gerektiğini belirten hayvanseverler, #MeslektenMen etiketi altında Twitter’da olaya tepki gösterdi.

‘Kurallara uygun çalışan veteriner hekimlerin onurunu korumak için meslekten men edilmesi gerekiyor’

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu ile görüşmesinde Eroğlu’nun, “kanunlar çerçevesinde ne yapılması gerekirse yapacağız” dediğini aktaran Haydar Özkan, böyle bir veteriner hekimin hayvanlara dokunmaması için gerekli işlemlerin yapılması gerektiğini söyledi. Veteriner hekimliğin ulvi bir meslek olduğunu belirten Özkan, “Hakkıyla çalışan, tıbbi ve etik kurallara uygun çalışan veteriner hekimlerin onurunu korumak için bu veteriner hekimin meslekten men edilmesi gerekiyor” dedi.

‘Bu şahıs ceza alacak, başka yolu yok’

Veteriner hekim S.K. hakkında Ankara Bölge Veteriner Hekimler Odası’nın oluşturduğu bir dosya daha olduğunu belirten Özkan, merkez konseyindeki bu dosyanın, ‘bir eksiklikten dolayı’ geri döndüğünü söyledi. S.K.’ye en üst cezanın verilmesini beklediklerini söyleyen Özkan, 5199 sayılı kanunun 14. maddesinin m bendine dikkat çekti. S.K., köpeğin sahibi ve videoda yer alan şahıslar hakkında adli soruşturma başlatılması gerektiğini söyleyen Özkan, Çankırı il ve ilçe tarım müdürlüklerinin görev ihmali yapmamaları için konunun takipçisi olacaklarını belirtti. Herhangi bir ihmal olduğu takdirde suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Özkan, “Bu şahıs ceza alacak, başka yolu yok” ifadelerini kullandı.

‘Hayvanları toplayıp şehir dışına, çöplüğe atan bir belediye’

S.K.’nin meslekten men edilmesi için çalışmalara ve görüşmelerine devam edeceklerini belirten Özkan, Çerkes’in, hayvan hakları konusunda en çok sorun yaşanan ilçe olduğunu belirtti. Belediyenin hayvanlara yönelik hiçbir çalışması olmadığını söyleyen Özkan, “Hayvanları toplayıp şehir dışına, çöplüğe atan bir belediye” değerlendirmesine bulundu. S.K.’nin özel veteriner olduğunu belirten Özkan, “Şahıs veteriner hekim olduğu için alacağı ceza da katlanacak. Bu şahıs bu cezayı almazsa biz yerimizde durmaz, kanunların bize verdiği eylem hakkını kullanırız. Hakkıyla çalışan, bir hayvan için gecesini gündüzüne katan veteriner hekim kardeşlerimizin haysiyetini koruyacak kurumlar boşuna mı kuruldu? Bu şahıs ceza almadığı an kıyamet kopar” diye konuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.