ManşetTürkiye

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, “Başkanlık” krizi

0

ANAYASA Uzlaşma Komisyonu’nda “dörtlü uzlaşma” arayışı üçüncü toplantıda bitti.

12

Hürriyet’den Bülent Sarıoğlu’nun haberine göre CHP’li üyelerin “kurucu ilkeler ve parlamenter sistemden ödün vermeyeceklerine” dönük tavırları üzerine Başkan Kahraman, “Bu komisyon nihayete ermiştir” dedi ve toplantıyı sonlandırdı. Hızla “B planı” arayışına giren AK Parti’de Başbakan Davutoğlu komisyon üyeleriyle acil toplandı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yeni anayasaçalışmasını HDP ve MHP ile yürütmeye hazır olduklarını söyledi. HDP ve MHP yönetimleri, yetkili kurullarını toplayarak yeni süreçle ilgili tavırlarını belirleyecek.

USULDEN ESASA GEÇTİLER

Komisyonun dün basına kapalı olarak 5 saat süren toplantısında çalışma ilkelerine geçilmeden önce “adı ve görev tanımı” tartışıldı. Liderlerin süreçle ilgili tutumlarını, irade beyanlarını vurgulayan Kahraman, komisyonun adının “gayesini” de ortaya koyacağını vurguladı. Komisyonun adının “Darbe hukukundan arınmayı” da kapsamasını öneren CHP, diğer üç partinin “Bunun için başka bir komisyon kurulabilir” tavrı üzerine bunda ısrarlı olmadı. CHP’li üyeler, diğer şartlar olarak “Bir rejim tartışmasına girmeyiz. Kurucu ilkeleri tartıştırmayız. Anayasa’nın ilk 3 maddesi, onu koruyan 4’üncü madde, 6’ncı madde ve 175’inci maddeye dokunulamaz. Kurucu iradenin bizi sınırlayan hükümleri var. Parlamenter rejimi güçlendirelim” görüşünü dile getirdiler. CHP, “25 aylık çalışma iki noktada tıkandı; birincisi başkanlık, ikincisi yerel yönetim. Daha önce anlaşılan 60 maddeye yargı bölümünü ekleyerek çıkaralım” önerisinde bulundu.

ÖN ŞART OLMAZ

AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, “Ön şart olmaz. Burası bir fikri platformdur, her şey tartışılmalı. Ehem ve mühim şeyler öncelikle görüşülmeli” derken, AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, “Başkanlık rejimi mutlaka gelmeli. Türkiye artık 7 Haziran’daki krizleri yaşamamalı. Yeni anayasa yapılacaksa hiçbir ön şart olamaz” dedi. MHP’li üyeler ise “esasa” ilişkin tartışmaya erken girilmesini onaylamayarak, “Biz de bu konularda hassasız, ama bunlar ileride konuşulacak konulardır” görüşünü dile getirdiler. HDP’li üyeler, “Bu komisyonun devam etmesi Türkiye’nin tüm sorunlarının masada konuşulacağının göstergesi olacaktır. Masayı dağıtmayalım” diyerek Kahraman’a bir liderler turu yapmasını önerdiler. CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ise “Kamuoyunu oyalamayalım. 6 ay sonra masadan kalkacaksak toplumun güven duygusunu daha fazla zedelemeyelim” dedi.

 

(Hürriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.