Doğa MücadelesiManşet

Anayasa Mahkemesi’nden Rize’deki HES’le ilgili ihlal kararı

0

Anayasa Mahkemesi, Rize ili Kalkandere ilçesi Soğuksu köyünde Cevizlik Hidroelektrik Santrali ile ilgili ihlal kararı vererek davanın yeniden görülmesini istedi.

ÇED alınmadı

Bianet’in haberine göre Soğuksu köyünde bulunan dört katlı bir binanın sahibi Mehmet Kurt isimli kişi başvurusunda Cevizlik Regülatörü ve Hidroelektrik Santralleri Projesi kapsamında birçok kişinin yaşadığı ve kendisinin de dört katlı bir binasının bulunduğu Soğuksu köyü sınırları içinde Orman Genel Müdürlüğünün verdiği ek karar üzerine inşa edilen şalt sahası hakkında ayrıca ÇED olumlu kararı alınması gerektiği hâlde bu kararın alınmadığını belirtti.

Kurt, taşınmazının hemen yanına inşa edilen şalt sahası kapsamında yüksek gerilim hatlarının evinin hemen üzerinden geçtiğini ve söz konusu iletim hatlarının 600 metre çevresine yaydığı radyasyonun kanser dâhil olmak üzere birçok hastalığa neden olduğunun bilimsel araştırma sonuçları ile ortaya konulduğunu, söz konusu tesisin çalışırken oluşturduğu sesin katlanılacak boyutların çok üzerinde olduğunu, bu nedenle çevre sakinlerinin günlük yaşamlarını sürdüremedikleri gibi gece uyumalarının da mümkün olmadığını ifade etti.

Söz konusu tesis hakkında ÇED raporu alınmaması nedeniyle açtığı davadan sonuç alamadığını belirten Kurt, Anayasa’nın 17. ve 56. maddelerinde güvence altına alınan haklarının ihlal edildiğini ileri sürdü.

Anayasa Mahkemesi de başvurucunun Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Karar, yeniden yargılama yapılmak üzere Rize İdare Mahkemesi’ne gönderildi.

 

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.