ManşetTürkiye

Anayasa Mahkemesi ve İçişleri Bakanlığı arasında ‘yanan ışık’ polemiği

0

Bir süredir İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun kararlarını eleştirerek hedef gösterdiği Anayasa Mahkemesi üzerine olan tartışma giderek derinleşiyor. Son yaşanan tartışmanın fitilini ise “yanan ışıklar” ateşledi.

AYM üyesi Engin Yıldırım, İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında AYM’nin verdiği ‘yeniden yargılama’ kararını tanımamasına ve verilen 5 yıl 10 aylık hapis cezasında direnmesinin ardından bir paylaşım yaptı. Yıldırım, AYM’nin fotoğrafını “Işıklar yanıyor” notuyla paylaştı.

İçişleri Bakanlığı da Yıldırım’ın paylaşımına gönderme yaparak, “Işıklarımız hiç sönmüyor” mesajıyla bakanlığın fotoğraflarını paylaştı.

Yıldırım: Hukukun ışığını kast ettim

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, geçmiş dönemlerde Genelkurmay Başkanlığı’nın mesaj vermek istediğinde ışıklarının yandığını hatırlatarak, paylaşımın ‘mesaj’ olduğu yorumunu yaptı.

Yıldırım, paylaşımına gelen tepkilerin ardından “‘Işıklar yanıyor’ derken hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil” ifadesiyle yeni bir paylaşım yaptı. Daha sonra da hesabını kapattı. 

AYM’den olağanüstü toplantı

Yıldırım, hesabını yeniden açarak gece yarısı yaptığı paylaşımda, “Şahsi twitter hesabımda yaptığım paylaşımda kullandığım ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı ve bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. Gayem, AYM’nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir” açıklamasını yaptı.

Yaşanan bu tartışmanın ardından Anayasa Mahkemesi’nden olağanüstü toplantı kararı geldi. Yüksek mahkemenin tüm üyeleri  saat 14.00’te gündemsiz şekilde toplanacak.

Tartışma nasıl başladı?

Anayasa Mahkemesi ile hükümet arasındaki gerginlik İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yüksek mahkemeyi “Barış için Akademisyenler”in “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildirisine yönelik verdiği karara yaptığı eleştiri üzerinden görünür hale gelmişti.

Soylu alınan karara”Bir terör örgütü, bir PKK bildirisi bu. AYM bu bildiriye düşünce özgürlüğü diyor. AYM’nin aldığı bir kararı eleştirmek benim hakkım” cümleleriyle tepki göstermişti.

AYM Başkanı Zühtü Arslan ise “Kararlara yönelik bazı eleştirilerden görüyoruz ki kararlarımız okunmadan, bazen de okunduğu halde yeterince anlaşılmadan eleştirilmektedir. Sağlıklı bir eleştiri, okumayı ve okunanı doğru anlamayı gerektirmektedir” yanıtı vermişti.

‘Polis koruması alma, bisikletinle git’

Tartışma sonrasında AYM’nin “Şehirler arası kara yollarında gösteri ve yürüyüş düzenlenemez” hükmünü iptal etmesi ile devam etmişti. Kararı eleştiren Soylu, “Madem özgür bir ülkeyiz, ana caddelerde, sokaklarda özgürce yürüyüş hakkının ortadan kaldırılmasını onayladınız. Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım” ifadelerini kullanmıştı.

İki isim arasında yaşanan gerginlik devam ederken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den AYM’nin kaldırılmasına yönelik bir açıklama gelmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.