ManşetTürkiye

Anadilde Savunma hakkı TBMM’den geçti

0

Anadilde savunmayı düzenleyen yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı ancak tercüman ücreti sanığın kendisine ait ve anadilde savunmaya yargılamanın her aşamasında izin verilmiyor.

Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na göre, sanık; iddianamenin okunması ve esas hakkında mütalaanın verilmesi üzerine sözlü savunmasını kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde yapabilecek.

Tercüme hizmetleri, il adli yargı adalet komisyonlarınca oluşturulan listeden, sanığın seçeceği tercüman tarafından yerine getirilecek. Bu tercümanın gideri devlet tarafından karşılanmayacak. Bu imkân, yargılamanın sürüncemede bırakılmasına yönelik olarak kötüye kullanılamayacak. Adalet Bakanlığı kanunla ilgili yönetmeliği bir ay içerisinde çıkaracak, yönetmelik uyarınca tercüman listeleri oluşturuluncaya kadar, sanık mahkemeye kendi tercümanını getirecek.

Türkçe bilmeyen sanığa tercüman hakkı, soruşturma evresinde dinlenen şüpheli, mağdur veya tanıklar hakkında da uygulanacak. Bu evrede tercüman, hakim veya Cumhuriyet savcısı tarafından atanacak.

Eşler ile cezaevi personeli eşliği olmaksızın görüşme hakkı da tanındı

Rezan Yeşilbaş, Cannes'dan ödülle dönen kısa filmi "De Beng" (Sessiz) de Diyarbakır Cezaevi'nde türkçe bilmediği; kürtçe konuşmaya da izin verilmediği için eşleri ile konuşmadan anlaşmaya çalışan kadınları anlatmıştı

Yeni düzenlemeyle, kapalı cezaevlerinde bulunan evli hükümlüler, en geç 3 ayda bir kez olmak üzere, 3 saatten 24 saate kadar eşleri ile kurum veya eklentilerinde cezaevi personelinin yakın nezareti olmaksızın görüştürülebilecek.

Haftalık ziyaret süresi 2 saate kadar uzatılabilecek. Kapalı ziyaret yerine açık ziyaret yaptırılabilecek. Üst üste kullanılmayan en fazla 3 haftalık ziyaret süresi toplu olarak kullandırılabilecek.

Hükümlüler, kurum içindeki veya dışındaki genel durumları, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerine etkin katılımları, kurum düzenine karşı tutumları ve kendilerine verilen işlerdeki gayretleri dikkate alınarak teşvik esaslı ödüllerden yararlandırılabilecek. Bu madde hükümleri çocuk hükümlüler için de geçerli olacak.

(Agos, Bianet, Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.