EkolojiManşet

Amazonlar bitmeden Afrika: ‘İkinci akciğer’ de yanıyor

0

Dünyanın ‘ikinci akciğerleri’ olarak adlandırılan Orta Afrika’daki ormanlar, haftalardır süren ve kontrol altına alınamayan yangınlarda yok oluyor.

Amazon yağmur ormanlarında ağustos ayının başından bu yana ormanlar yanmaya devam ederken, dünyanın ‘ikinci akciğerleri’ olarak kabul edilen Kongo Havzası ve Afrika’nın çeşitli bölgelerinde bulunan ormanlarda da aynı dönemde başlayan yangınların devam ettiği açıklandı. NASA‘nın verilerine göre, Angola‘da 6 bin 902, Kongo Cumhuriyeti’nde ise 3 bin 395 yangın çıktı.

Sputnik’in haberine göre, Güney Amerika’nın Amazon bölgesindeki orman yangınları küresel olarak büyük tepkiye neden olurken Afrika’da devam eden yangınların Amazonlardakinden daha yıkıcı olduğu kaydedildi. Risk altında bulunan bölgeler arasında Kongo Havzası ormanı dikkat çekiyor. Bu bölge Amazonlardan sonra dünyanın en büyük tropikal yağmur ormanlarına ev sahipliği yapıyor. Bölge, tonlarca karbondioksiti emerken, bilim insanları tarafından iklim değişikliğine karşı mücadelede anahtar rol oynadığı bildiriliyor.

Uluslararası Orman Gözlem uzmanı Lauren Williams,  Amazon bölgesinde devam eden yangınların yağmur ormanlarına zarar verdiğini, Afrika’da devam eden yangınların ise savanı ve toprağı kullanılamaz hale getirdiğini açıkladı.

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) bu yılın şubat ayının sonunda yayınladığı çalışmaya göre, Sahra Altı Afrika’sı dünyada yakılan ormanlık alanların yaklaşık yüzde 70’ine ev sahipliği yapıyor. Aynı çalışma, bu yangınların oluşturduğu dumanların sera gazı salımına yüzde 25 ila 35 arasında katkı yaptığını belirtiyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.