Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Amazon yerlisi Muralardan yangınlar ve Bolsonaro’ya direniş sözü

0

Kabile lideri Raimundo Mura: Beyaz adamın tek derdi yok etmek, bu ağaçların bir ruhu var, hepsinin dünyada bir yeri var. Kanımın son damlasına kadar bu ormanı savunacağım.

Büyük bölümü Brezilya sınırları içinde kalan Amazon yağmur ormanlarındaki yangınlar ve çiftçi tehditleri bölgedeki Mura halkını harekete geçirdi. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro‘nun ‘ormansızlaştırma’ politikalarına karşı mücadele edeceklerini duyuran grup, geleneksel topraklarını korumak için direnme sözü verdi. Kabilenin liderlerinden Raimundo Mura, “Beyaz adamın tek derdi yok etmek, bu ağaçların bir ruhu var, hepsinin dünyada bir yeri var. Kanımın son damlasına kadar bu ormanı savunacağım.” sözleriyle kararlığını dile getirdi.

Euronews’in video haberine göre, ülkede balık avlayıp orman ürünleriyle geçinen ve özel bir bölgede yaşayan 15 bin civarında Mura bulunuyor. Atalarının geleneklerini sürdüren Muralar, Amazon’da uzun bir direniş geçmişine sahip. Sömürgecilik dönemlerinde ‘Portekiz kültürünün işgaline’ karşı direnen yerli halk, kızamık ve çiçek hastalığı gibi salgınlardan kurtularak varlıklarını günümüze kadar sürdürdü.

Fonlar kesiliyor

Dünyanın akciğerleri olarak bilinen ancak son dönemde çıkan yangınlarla büyük zarar gören Amazon ormanları diğer ülkelerin de gündeminde. Almanya ve ‘en büyük bağışçı’ Norveç, ocak ile ağustos ayları arasında 72 bin 800 yangın çıkan yağmur ormanları için sağlanan Amazon Fonu’na verdikleri katkıyı durdurdu. Sao Paulo’nun yanlış orman politikalarını gerekçe gösteren Norveç yönetimi fona yıllık 30 milyon euro aktarıyordu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.