İfade ÖzgürlüğüKültür-SanatManşet

Altın Portakal sansürden döndü, bu kez de Bakanlık çekildi

0

Yönetmen Nejla Demirci‘nin ‘Kanun Hükmü isimli belgeseli, 60. Altın Portakal Film Festivali’nin programına geri alındı. Ancak bu kez de Kültür ve Turizm Bakanlığı, festivalden çekildiğini açıkladı.

Demirci’nin ihraç edilen iki kamu çalışanının mücadelesini anlatan “Kanun Hükmü” belgeselinin yeniden yarışma seçkisine alınmasının ardından Bakanlık tarafından şu açıklama yapıldı:

“Böylesi önemli bir festivalde, sanatın gücü kullanılarak mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür. Bakanlığımız, Aziz milletimizin 15 Temmuz’da verdiği destansı mücadelesinin itibarsızlaştırılması, sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmayacaktır. Bu sebeple Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çekilmiş bulunuyoruz.”

Ne olmuştu?

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile görevlerinden alınan iki kişinin mücadelesinin anlatıldığı ‘Kanun Hükmü’ filmi festivalin seçkisinden çıkarılmıştı. Ardından festivalde filmleri yarışan onlarca 28 filmin yapımcı ve yönetmenleri de festivalden çekilme kararı aldı.

“Kanun Hükmü” KHK ile kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın mücadelesini anlatıyordu. Festival yönetimi, “filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği” gerekçesiyle belgeseli gösterim listesinden çıkarmıştı. Yönetmen Nejla Demirci ise filmi hakkında verilen kararı ‘sansür’ olarak niteledi.

Demirci’yi destekleyen ve aralarında başkan Demet Akbağ’ın da yer aldığı 20 jüri üyesi de “filmlerde suç unsuru arayan bu bakışın ve sansürün kabul edilemeyeceğini’ belirterek belgesel seçkiye geri alınmazsa görevden çekileceğini açıkladı.

“Belgeselin yarışma programından çıkartılmasını sanatsal ifade özgürlüğüne açık bir tehdit olarak görüyoruz” denen ortak açıklamada şunlar denildi:

“Özü itibariyle topluma ait olan festivallerin sansüre boyun eğmesinin kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. ‘Kanun Hükmü’ filmi, Ulusal Belgesel Yarışması’ndaki yerini alana dek filmlerimizle festivalde yer almayacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Tepkilerin ardından sosyal paylaşım sitesi X’ten (Twitter) açıklama yapan Altın Portakal Film Festivali yönetimi, filmin yarışma seçkisine geri alınmasına karar verdiğini duyurdu:

“22.09.2023 tarihinde yapılan duyuru ile 60. Antalya Altın Portakal Film festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması seçkisinden çıkarılan ‘Kanun Hükmü’ adlı belgesel filmde yer alan kişi ile ilgili yargılama sürecinin devam etmediği tarafımızca belgelendiği için filmin yarışma seçkisine geri alınmasına karar verilmiştir”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.