Kültür-SanatManşet

[Altın Koza Film Festivali] Sinema şenliğinin ilk gününde izlenecek tüm filmler

0

21.Altın Koza Film Festivali başladı. Festival kitapçığı ve film gösterim programı henüz çizelge olarak sinemaseverlerin eline ulaşmadığından bizlerde Altın Koza’da 1.Gün adı altında ilk gün gösterilecek filmleri Sinema salonlarına göre kısaca tanıtmayı uygun gördük.

Bugün başlayan ve 21 Eylül Pazar günü sona erecek Altın Koza Film Festivali’nin ilk gününde Nostaljik ödüllü Türk filmleri, belgeseller, Ödüllü filmler ve Dünya sinemasından siyah beyaz filmler gösterilecek.

1 altın-koza...
Real Cinemaximum’da Nostalji Filmleri Gösterilecek

Cinemaximum Salon 1

12:00 Gurbeş Kuşları : (Film)
Senaryosunu Orhan Kemal ve Halit Refiğ’in yazdığı 1964 yapımı filmdir. Orhan Kemal’in 1962 yılında yayımlanan Gurbet Kuşları adlı romanından uyarlanmıştır. 1. Antalya Film Şenliği’nde “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Film” ödüllerine layık görülmüştür.
Film, Kahramanmaraş’tan İstanbul’a daha iyi bir yaşam sürebilmek için gelen bir ailenin verdiği yaşam mücadelesini anlatır. Yeşilçamın ünlü jönü Cüneyt Arkın’ın yıldızı bu filmle parlamıştır. Toplumsal bozulmayı anlatmıştır.

Not: Eski Filmleri seven sinemaseverlerin izlenmesi gereken bir film.

14:45  Murtaza (Film)
Balkan savaşının kahramanlarından Kolağası Hasan Bey’in torunu olan Murtaza, yaşamını bir fabrikada bekçilik yaparak kazanır. İşine bağlıdır. Ancak despotça ve acımasız bir baskı biçimiyle fabrika işçilerini yıldırmaktadır. Herkesin alay konusu olduğu bu ‘vazife tutkusu’ Bekçi Murtaza’yı giderek hasta ve çekilmez bir hale getirirken çevresinden koparacaktır

Not: Eski Filmleri seven sinemaseverlerin izlenmesi gereken bir film.

17:30 Dağın Yankısı /Echo Of Mountain (Belgesel) 90 Dakika

Santos’u yeni bir duvar resmi yapabilmek için tanrılardan izin almak üzere Wirikuta’ya yaptığı hac yolculuğunda izleriz. Bu, 385 millik UNESCO koruması altına alınmadığı takdirde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Peyote Yolu’nda yapılan bir yolculuktur. Film aynı zamanda Santos’un Huidol halkının tarihini, mitolojik ve dini pratiklerini resmettiği yaratıcı sürecin bir aktarımıdır.

20:15  İnadına Film Çekmek / Film Aganist All Odds (Film) 90 Dakika

1984 yılı Amerikan yapımı İnadına Film çekmek usta kadrosuyla dikkat çeken, 80 yıllar sinemasından beğeni kazanmış bir yapım. Film müziklerinin çok beğenildiği başta altın Küre olmak üzere birçok festivalde En İyi Film müziği ödülüne layık görüldüğünü belirtmek gerekir. Filmin oyuncu kadrosunda Rachel Ward, Jeff Bridges, James Woods yer alıyor.

————————————————————————————————————————–

Ariplex Salonlarında Ödüllü Filmler (Salon 1)
12:15 Ne Gelen Var Ne Giden : (Film)

Psikolojik gerilim tarzında yerli bir yapım olan Ne Gelen Var Ne Giden konusu ile dikkat çelen bir film. Konusu,Eski bir dostun ya da yıllardır evli olduğunuz eşin, bir an da senin, sen olmadığınızı düşünmeye başlarsa ne olur?
Ya aslında sen de o an, sen olmaktan çıkmışsan?
Ya da tüm bunlar yaşanırken sen olamayan senle karşılaşırsan ne yaparsın?
Kişinin kendi gerçekliğiyle ilgili bazı soruları bir an olsun zihinlerde yaratıp, izleyiciye farklı bir deneyim sunmaya çalışan, söz, metin, duygu, algı ve olgu düzeylerinde yeni bir şeyler denemenin peşinde koşan, özgün bir psikolojik gerilim filmidir “Ne Gelen Var Ne Giden…”

15:00  Hamlet: (Film)

William Shakespeare’ın Hamlet eserinin sinemaya uyarlamaları içerisinde en başarılısı olarak gösterilen Laurence Olivier yönetmenliğinde 1948 yılında çekilen Hamlet 4 oscar ödülü kazanarak başarısını ispatlayan bir yapım.

17:45 İnce Buz Kara Kömür / Black Coal Thin İce ( Film) 106 Dakika

64.Berlin Film Festivalinde Altın Ayı ödülüne layık görülen Uzak Doğu yapımı film Çin sinemasının gerilim anlayışını anlatan başarılı bir yapım. Konusu 1999 yılında, bir dizi parçalanmış cesedin bulunmasıyla başlayan bu polisiye, beş yıl sonrasına geçiş yapıyor. Söz konusu davayı çözüme ulaştıramayan iki polis, benzer cinayetlerin tekrar başlamasıyla dikkat kesiliyor. Deliller ise aynı genç kadına işaret ediyor. Parodi ile ciddiyet arasında, ilginç bir dengede seyreden İnce Buz, Kara Kömür, iyi bir kara filmin sahip olması gereken tüm bileşenlere sahip: yönlendirilmeye açık bir erkek karakter, bir vamp kadın, cinayet, entrika ve karanlık bir şehir.

Not: Altın Ayı Ödülü kazanmış Uzak doğu sinemasını merak eden, gerilim tarzından hoşlanan sinemaseverler kesin izlemeli.

20:30 İki Gün Bir Gece / Two Days One Night ( Film) 95 Dakika

Deux Jours, Une Nuit / Two Days, One Night, sosyal gerçekçiliğin en iyi temsilcilerinden Jean-Pierre ve Luc Dardenne’in son filmi. İşini kaybetmemesi için çalışma arkadaşlarını alacakları primden vazgeçirmeye çalışan fabrika işçisi Sandra’yı izleyen film, Sydney Film Festivali’nin Büyük ödülü’ne layık görüldü. Filmin başrolündeki Sandra’yı canlandıran Oscar ödüllü Marion Cotillard’ın performansı büyük övgü alırken, film Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarıştı.

Not:Dardenne Kardeşlerin her filmi izlenmeli..

————————————————————————————————————————-

Metropol Sinema Salonu (2)

12:00 Tepecik Hayal Okulu (Belgesel) 55 Dakika
Ahmet Uluçay yaşadığı Tepecik köyünde ilk uzun metrajlı filmi olan Karpuz Kapuğundan Gemiler Yapmak ile birçok ödül kazanmıştı. Beynindeki tümörün izin verdiği kadarıyla sinemadan kopmuyordu. 2. uzun metraj filmi olan ‘Bozkırda Deniz Kabuğu” çekimleri sırasında hayatını kaybeden Ahmet Uluçay anısına çekilen Tepecik Hayal Okulu Altın Koza Festivali Belgesel bölümünden izleyici ile buluşacak.

14:45  72.koğuş (Film) 98 Dakika

Orhan Kemal’in başyapıtı ’72. Koğuş’ insan haysiyetinin düşebileceği en dipsiz kuyunun hikayesidir… 1940’lı yıllar, II. Dünya Savaşı’nın etkisindeki Türkiye’nin kıtlık yılları. Cezaevinin 72 nolu koğuşunda çeşitli suçlardan yatan Adembabalar… İnsan insanın kurdudur dercesine, acıları, insanlığa özlemi, hayata dair düşleri, onuru, aşkları ve kavgaları içerisinde dipsiz bir çukurun içini görüyoruz
17:30 Yıldız Haritası / Maps to the Stars ( Film) 111 Dakika

David Cronenberg Farklı türlerde başarısını sürdüren kült yönetmen David Cronenberg’in, dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan son filmi Maps to the Stars, Altın Koza Film Festivali ile Türkiye’de Galası yapılacak. Bir Hollywood taşlaması olan Maps to the Stars’ın oyuncu kadrosunda Mia Wasikowska(Tracks/Çöldeki İzler), John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams gibi yıldızlar yer alırken film, başrolündeki Julianne Moore’a Cannes’da En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü de kazandırdı.

Not: Kesin İzlenmeli…

20:15 Bereketli Topraklar Üzerinde 115 (Dakika)

Bereketli Topraklar Üzerinde, Erden Kıral tarafından yönetilen 1979 yapımı drama filmidir. Orhan Kemal’in aynı adlı romanından uyarlanan filmin senaryosunu en başta Mahmut Tali Öngören yazmış, ancak Erden Kıral senaryoyu beğenmemesi üzerine oyuncu Tuncel Kurtiz senaryoyu yeniden kaleme almıştır.[1] Hikayede Çukurova’ya gelip ağır şartlar altında çalışan Köse Hasan, Pehlivan Ali ve Yusuf adlı üç arkadaşın başından geçenler konu edilmektedir.

———————————————————————————————

Optimum Avşar Sinema Salon (3)

12:15 Ters Köşe (Film) 79 Dakika

Ters köşe”, talihsiz, sakar ve “bu kadar da olur mu” diyeceğimiz birçok şeyin başına geldiği Hakan Murat Kahraman’ın dönüşümünün hikâyesi. Eskişehir’de yaşayan bir üniversite öğrencisi olan Hakan Murat Kahraman eniştesinin yardımıyla bir kargo şirketinde işe başlar. Ve ilk kurye teslimatında yine başına gelmeyen kalmaz. İçinde ne olduğunu bilmediği bir çanta hayatını tümden değiştirecektir.

15:00 Aşk Irmağı/ Stream of Love ( Belgesel)  / 70 Dakika

Romanya’nın Transilvanya bölgesinin Macarca konuşulan bir köyünde yaşayanlar ileri yaşlarına rağmen aşk ve arzuyla doludur. Burada zaman durmuş gibidir, köy sakinleri yaşlarına rağmen gönülleri genç kişilerdir.

Örneğin, Feri iflah olmaz bir romantiktir. 80’ini geçmiş olmasına rağmen köyün 25 duluna kur yapmayı ihmal etmez. Üstelik ona göre, bunlardan sadece birkaç tanesi kur yapmaya değerdir. Kadınlar en mahrem düşünce ve hayallerini kameraya çekinmeden anlatırlar. Komik, sürprizli ve sıcak bir film olan Aşk Irmağı’nda bu trajikomik öyküler en eski oyun olan aşk oyununun, geçmiş günlerin haresindeki bu ıssız köyde nasıl oynandığını aktarıyor.

17:45 Othello / 90 Dakika

Ünlü oyun yazarı William Shakespeare’ın Othello oyunun 1952 yılında usta yazar Orsen Welles tarafından beyazperdeye aktarmış olduğu film, güzel bir uyarlama olarak karşımıza çıkıyor.

20:30 Büyük Diktatör/ Great Dictator (Film) / 125 Dakika

Büyük Diktatör, Charlie Chaplin’in yönettiği ve başrolü Paulette Goddard ile paylaştığı, 1940, ABD yapımı politik komedi filmidir. Aynı zamanda Chaplin’in ilk sesli filmidir.Filmde Nazizm ve Chaplin tarafından canlandırılan Adolf Hitler oldukça sert bir şekilde eleştirilmektedir. Film siyah beyaz çekilmiştir.

 

(Yeşil Gazete, Altın Koza2014, Wikipedia, Altın Koza Resmi Sitesi )

You may also like

Comments

Comments are closed.