Hafta SonuManşet

[Altın Koza Film Festivali] Ödüller bu akşam sahiplerini buluyor, bizim tahminlerimiz

0

21. Adana Altın Koza Film Festivali’nde ödüller bu akşam 20:30’da Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi‘nde sahiplerini bulacak

Her ulusal yarışma filmini izleme şansım olmasa da yarıdan çoğunu görme fırsatım olduğu için “gördüğüm kadarıyla” şerhini de düşerek kendi gönlümde yatan aslanları sizlerle paylaşmak isterim

altın koza...

Festivalde ödül şampiyonu kanaatimce ulusal yarışma filmleri arasında bir adım önce çıkan “Deniz Seviyesi” olacak.

Altın Koza’da kadın yönetmen saltanatı bu sene de devam edeceğe benzer. Geçtiğimiz yıl Deniz Akçay Katıksız’ın “Köksüz”ünün bıraktığı yerden devam edecek gibi görünüyor Nisan Dağ ve Esra Saydam imzalı “Deniz Seviyesi“.

Deniz Seviyesi’ndeki performansı ile en iyi kadın oyuncu ödülünde Damla Sönmez‘in rakibi olduğunu düşünmüyorum. Sönmez aynı zamanda Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü’nün de tartışmasız favorisi.

Deniz Seviyesi bu ödülün dışında, en iyi film, en iyi yönetmen(ler), ödüllerine de Derviş Zaim imzalı “Balık” ve Nesimi Yetik’in yönettiği “Toz Ruhu” ile birlikte aday. Altın Koza geçen seneden aşina olduğumuz “ortak” ödül sevdasına düşerse hemen hemen her kategoride iki film ismi duymamız da kuvvetle muhtemel.

En iyi erkek oyuncu ödülü iki film arasında paylaştırılır ve iki ayrı filmdeki oyunculuğuyla Tansu Biçer bu ödülü kucaklar. Hem, “Neden Tarkovski olamıyorum” ile hem de “Toz Ruhu” ile iki çok farklı karakteri ustalıkla canlandıran deneyimli oyuncu Altın Koza’da bir ilki gerçekleştirecek ve aynı kategoride iki ayrı filmdeki performansı ile ödülü kucaklayacak gibi görünüyor. Biçer, geçen sene Adana’dan “Yozgat Blues”deki performansı ile “En iyi yardımcı erkek oyuncu” ödülü ile dönmüştü. Bu sene de seriye devam edecek gibi duruyor.

En iyi senaryo ödülünü ise sinema sektörünün çıkmazlarını sert ama mizahi bir dille aktaran, “Neden Tarkovski olamıyorum?” kucaklar diye tahmin ediyorum. Filmin aynı zamanda yönetmeni de olan Murat Düzgünoğlu ile Şebnem Vitrinel en iyi senaryo ödülünün öne çıkan isimleri.

Halk Jurisi ödülünü ise benim beğenmediğim ama izleyici tepkisine binaen “Yağmur-Kıyamet Çiçeği” filmi alır diye tahmin ediyorum.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü “Balık”taki performansı ile Myroslava Kostyeva‘nın olur. Kostyeva filmdeki performansı ile benim ilk tahminimi boş çıkarıp “Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü”nü de kapabilir bu arada.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünün ise “Neden Tarkovski Olamıyorum?”daki sempatik karakteri başarı ile canlandıran Kadim Yaşar‘a gideceğini tahmin ediyorum.

Siyad En İyi Film ödülünü Nesimi Yetik’in “Toz Ruhu”nun kapacağına dair bir his var içimde. Genç yönetmenle filmler arasında iki çift lafını belini kırma imkanımız da olmuştu. Yetik’in yeni filmlerini merakla beklediğimizi vurgulayalım.

Film-Yön En İyi Film Ödülü için kitapçıktan jüri üyelerine göz attım şimdi. Atalay Taşdiken, Canan Gerede ve geçen yılın “Gözümün Nuru” ile (ve benim hala izleme imkanı bulamadığım) galibi Melik Saraçoğlu’nun seçimi hangi film olur konusunda emin değilim ama genç ve gelecek vaat eden bir yönetmeni ödüllendirmek isteyeceklerini düşünüyorum. Yani iki film arasında gider gelir ödül ya da (en hakkaniyetlisi de bu) “Toz Ruhu” ve “Deniz Seviyesi” arasında paylaştırılır.

Sanat Yönetmeni ve Kurgu ödüllerinde ise net bir tahminim yok. Kurgu için gene “Toz Ruhu” ve “Deniz Seviyesi” diyeyim. Bu iki filme bu ödüller de festivalin öne çıkan diğer yapımları, “Balık” ve “Neden Tarkovski Olamıyorum?”da rakip olurlar.

(Bu değerlendirme ulusal yarışma kapsamında gösterilen 12 film içinden kendi seyrettiklerim; “Balık”, “Neden Tarkovski Olamıyorum?”, “Deniz Seviyesi”, “Firak”, “Toz Ruhu”, “Yağmur-Kıyamet Çiçeği” ve “Yola Çıkmak” baz alınarak kaleme alınmıştır

#anavarrza

 

 

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.