Kültür-SanatManşet

[Altın Koza Film Festivali] 5. günde Kazım Koyuncu, Derviş Zaim, Tuncel Kurtiz ve Yılmaz Güney

0

21. Adana Altın Koza Film Festivali’nde 5. güne de geldik. Bugün haricinde bir Cumartesi ve Pazarımız kaldı. Bir Altın Koza -mateessüf- klasiği festival kitapçığı her zamanki gibi çok geç elimize (ben dün gece yarısı alabildim mesela) ulaştı. Elimize derken sakın sinemasever Adanalıları kastettiğim sanılmasın. Sadece biz akredite olmuş “şanslı” gazeteciler ve festival konukları edinebildi Altın Koza Festival kitapçığını. Tekraren belirtmemde fayda var, Hem de hepi topu 1 hafta süren festivalin 4. gününde.

Altın Koza’da Dinmez Çile: Festival Kitapçığı

Festival kitapçığı, sizi bilmem ama, benim her film festivalinde olmazsa olmazımdır. O hep yanımda olacak, festival başlamazdan 1 hafta önce hatmedilecek, seanslar ve filmler arası kombinasyonlar oluşturulacak. O film burda şu saatte biterse öbür filme orda şu dakkada yetişebilmenin fizik kondisyon hareketleri hesaplanacak vsr.

Yani bu durum ben İstanbul’da yaşar iken böyleydi en azından. 3 yıldır Mersin’deyim ve 3 yıldır Altın Koza’da değişmeyen tek gerçek şu; “Sinemasever isen, herhangi bir “festival koruması” altında da bulunmuyorsan hadi başka kapıya”

İlk sene tüm festival süresince, geçen sene ilk 3 gün ben de o tırnak içinde belirttiğim “festival koruması” altında olmadığım için gayet iyi biliyorum Adanalı ve tabi yakın çevreli sinemaseverlerin haklı isyanlarının gerekçelerini.

Ama bu tatsız konular sinema büyüsünün içinde dağılıp gidiyor elbette. İşte bu sabah, festival kitapçığımı masama yayarak 5. günde de olsa yaptım “Bugün beni neler bekliyor” listemi. Sizlerle de paylaşayım.

Avşar Sinemaası’nda Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve Kıssadan Hisse / Öğrenci Filmleri seçkisi

Güne Optimum AVM içinde bulunan Avşar Sinemaası’nda Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve Kıssadan Hisse / Öğrenci Filmleri seçkisi ile başlayacağım. 13:00 – 16:00 seçkisinin ortasında bir yerde çıkıp Cinemaximum’a kıracağım dümeni.

Bu noktada Avşar sinemasının bulunduğu Optimum AVM ile Cinemaximum’un bulunduğu Real AVM’nin arasının Pendik – Beylikdüzü arasının Adana ölçeği kadar olduğunu belirtmeme izin verin. E, peki nasıl yetişeceğim. İşte bu noktada Sezar’ın hakkını Altın Koza’ya veriyor ve “festival koruması” altındaki (akredite gazeteciler, sinema dünyasından konuklar, festival guest yaka kartı talihlileri vsr) şanslı bizlere sunulan ulaşım hizmetinin şahane işlediğinin altını çizmek istiyorum. Altın Koza ekibi tüm salonlarda, tüm otellerde (Ben gerçi bir Seyhan’ı biliyorum ama) ve karşımıza çıktıkları her yerde son derece kaliteli bir hizmet sunuyorlar. Güleryüz ve problem çözme gayret/becerileri takdire şayan.

Bir Kazım Koyuncu filmi: Yağmur:-Kıyamet Çiçeği

9 yağmur kıyamet çiçeği

İşte ben de bu ulaşım hizmetinden faidelenip 15:00’de Cinemaximum’da gösterilecek Onur Aydın‘ın ulusal yarışmaya dahil filmi, “Yağmur:-Kıyamet Çiçeği“ni izleyeceğim kısmetse.

Film Kazım Koyuncu’yu ve 1996’da kendi sahasında Fenerbahçe’ye mağlup olarak şampiyonluğu tek golle kaybeden Trabzonspor’u anlatıyor kabaca. Şimdi kitapçıktan hızlıca konusuna baktım, “Kazım, 21 yaşında üniversite öğrencisidir. Memleketi Hopa’ya döner, Akçaabatsebatspor’da da Şenol futbolcudur” filan diyor. Daha fazla okumayayımda hem sizin hem de bizim sinema tadımız kaçmasın ma bu film kaçmaz.

Derviş Zaim, “Devir”in hemen ardından “Balık” ile Altın Koza’da

10 Balık...

Ve Altın Koza’da olmama vesile 2 filmden birini izleme imkanım olacak Cinemaximum’da 17:45 matinesinde (Diğer film, caannım Ken Loach abimişn filmi, “Jimmy’s Hall (Özgürlük Dansı)”. Her filmini çok takdir ettiğim Derviş Zaim’in son filmi, “Balık”. Zaim, geçen sene de “Devir” ile arz-ı endam etmişti Altın Koza’da. Devir, yeni bir sinema deneyimini vaat ediyordu biz sinemaseverlere. “Balık” da bu sürecin yeni halkası olduğunu düşündürdü konusuna göz attığımda bana. Festival kitapçığında film hakkında kaleme alınan tanııtım yazısının ilk cümlesi bile izlemek için yeter, “Balık, insan-doğa ilişkisi üzerine oadaklanıyor”

Tuncel Kurtiz’in anısına: “Gezici Festivalin Yol Arkadaşı Tuncel Kurtiz” ve “İnat Hikayeleri”

Ve 5. günün kapanışını yine Cinemaxmum’da gösterilecek peşpeşe iki Tuncel Kurtiz’li belgesel ile yapacağım. “Gezici Festivalin Yol Arkadaşı Tuncel Kurtiz” ve “İnat Hikayeleri”.

http://youtu.be/8rRPlzE7-mo

Altın Koza’da geçtiğimiz yıl hayatlarını kaybeden Türk sinemasının iki duayen sanatçısı “Çolpan İlhan” ve “Tuncel Kurtiz” için “Anılarına” bölümü var. İzleyeceğim iki belgeselde bu bölüme ait yapımlar

Peki seni anladık, Bugün başka neler var diyenlere de birkaç tüyo vermeye çalışayım

Metropol Sineması’nda günboyu Lauren Bacall filmleri gösterilecek. Muhtemelen Altın Koza ekibi tarafından dilimize kazandırılan absürd başlıklarını es geçip orjinal adlarını belitmekle yetineyim. “To have and Not have”, “The Big Sleep”, ve “Key Largo”.

Belediye Tiatro Salonu’nda Yılmaz Güney Söyleşisi

Nuri Bilge Ceylan bu sene Cannes'da Altın Palmiye'yi 390 yıl önce Yılmaz Güney'in yaptığı şekilde kutlamıştı

Nuri Bilge Ceylan bu sene Cannes’da Altın Palmiye’yi 390 yıl önce Yılmaz Güney’in yaptığı şekilde kutlamıştı

Altın Koza’yı diğer festivallerin çok önüne taşıyan artısı, festival kitapçığı mezalimini geride bırakırsak tam anlamı ile bir halk şenliği olması. Festival zamanı Adana tam manası ile sonbahar karnavalına dönüşüyor. Konserler, etkinlikler, hergün başka yerde (ben daha hiçbirisine iştirak edememiş olsamda) partiler ve elbette panel/söyleşiler.

Bugün de Belediye Tiyatro Salonu’nda Abdurrahman Keskiner, Hikmet Taşdemir, Semir Arslanyürek ve Yaşar Pütün’ün katılacağı Yılmaz Güney Sineması söyleşisi bulunuyor. Söyleşinin başlama saati ise 14:00

Hepinize iyi seyirler

#anavarrza

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.