Kültür-SanatManşet

Alternatif tiyatro rehberine bir göz atın

0

Sanatı, yıllanmış apartmanların ikinci katında veya dönüştürdükleri mekanlarda sahneye koyan tiyatro ekipleri var. Bildiğimiz sahnelerde olmasa da özel tiyatrolar, bu sezon da çok sert ve şaşırtıcı oyunlarla geliyor.

Geçtiğimiz yıl yerli oyun yazarlarının atağıyla silkelenen alternatif tiyatro ekipleri, yeni sezona umulandan hızlı başladı. Etkileyici ve başarılı performanslarla göz dolduracak oyunlara ve tiyatrolara bir göz atın. Ayrıntılı bilgi için tiyatro gruplarının isimlerine tıklayıp internet sitelerine yönlenebilirsiniz.

Don Juan’la geliyor
Oyun Atölyesi
Haftalar öncesinden biletleri tükenen Oyun Atölyesi, Don Juan Gecesi ve Antonius ve Kleopatra ile sezonu açıyor. Don Juan rolünde tahmin edileceği üzere Haluk Bilginer bulunuyor. Don Juan miti etrafında cinselliğin doğasını ve insanın varoluşunu tartışan ve 29 Eylül’de perde diyecek oyunu Kemal Aydoğan yönetiyor, Sema Çeyrekbaşı, Güneş Berberoğlu, Ayşegül Ünsal, Evrim Alasya, Muharrem Özcani, Umut Temizaş, Seda Türkmen ve Selin Yeninci gibi isimler rol alıyor. Antonius ve Kleopatra için ise nisan ayını beklememiz gerekecek. Zerrin Tekindor ve Haluk Bilginer’in oynayacağı oyun, güzel bir sürprizle 25-27 Mayıs tarihleri arasında Shakespeare Festivali’nin davetlisi olarak Londra’da sahnelenecek.

Şike ve dahası
İkinci Kat / Tiyatro Sıfırnoktaiki
Hem tiyatro hem kendi sezonunu Aut isimli oyunuyla açan Sıfırnoktaiki, yerli-yabancı oyunlarıyla bu kış sıkça ziyaret edeceğimiz mekanlardan biri. Aut, geçtiğimiz aylarda patlak veren şike operasyonundan çok önce yazılmış bir oyun. Fanatizmin, renklere aşık olmanın ne demek olduğunun konu edildiği oyunda, futbolun sadece futbol olmadığını tüm gerçekçiliği anlatılıyor. Alper Kul ve Özgür Özgülgün’ün yazdığı oyunu, Eyüp Emre Uçaray yönetiyor. Oyunculuğunu konuşturanlar ise Erkan Koçak Köstendil, Taner Ölmez, Ferit Kaya ve İhsan Ceylan.

Yanetki isimli tiyatro ekibinin oyunu Yalnız Batı, ekim ayında başlıyor. Avrupa’nın cinayet başkentinde geçen oyunun yönetmeni Serkan Üstüner, oyuncuları ise Deniz Karaoğlu, Faruk Barman, Damla Sönmez ve Murat Mahmutyazıcıoğlu. ‘İçine düşmesi kolay ama kurtulması zor bir kara komedi’ olarak tanımlıyorlar. İkincikat’ta bu sezon ‘İkincikat Pro No.1’ adı altında kendi prodüksiyonları olan Simon Stephens’in yazdığı Bulanık da sahnede olacak. Çocuk istismarını konu edildiği oyunu Engin Hepileri yönetiyor, Deniz Türkali, Erkan Avcı, Erkan Pekbay, Defne Halman, Cengiz Bozkurt ve Yeşim Koçak rol alıyor. Diğer yeni oyunlar ise, Yok Oğlum Biz Evdeyiz, Cadının Bohçası, Çatı’nın yanı sıra geçtiğimiz sezon oyunları Limonata, Kainatın En Hızlı Saati de devam edecek.

Orphans \ Öksüzler

Yine sert oyunlar

Dot
Cesur topluluk Dot, sıra dışı oyunculuk ve mekan anlayışlarına bu sezon da devam ediyor. 1 Ekim’de prömiyer yapacak olan Dennis Kelly’nin Orphans-Öksüzler isimli oyununu Tuğrul Tülek yönetiyor. Evliliklerinde hiçbir sorun yokmuş gibi davranan ve yaşayan orta sınıf genç bir çift evde bir kutlama yemeği yerken kadının erkek kardeşi kanlar içinde eve gelir. Başına gelenleri anlatmaya başlayan genç adam, şüpheli anlatımıyla hikayeyi karmaşıklaştırır. Böylece bütün aile bir trajediye doğru sürüklenir. İngiltere’nin kenar mahallelerinde yaşanan şiddetin anlatıldığı oyunda, geçen sezon Bazı Sesler’deki performansıyla göz dolduran ve TEB tarafından ‘Genç Yetenek Ödülü’nü alan Ushan Çakır’ın yanında, Gizem Erdem ve İbrahim Selim de rol alıyor.

Maçka G-mall’daki Dotmarsta salonu dışında bir sahne daha açmayı planlayan Murat Daltaban, yeni sahneye yeni oyun yakışır diyerek aralık ayında Bryony Lavery’nin bir boks hikayesini konu alan Beautiful Burnout oyununu sahneye koyacak. Fiziksel performansın tavan yaptığı oyun için oyuncuların bir yıldır boks antrenmanları yaptığını da söylemeliyiz. Anlayacağınız gerçek bir boks maçı mı oyun mu ayırt etmekte zorlanabilirsiniz.

Eskiler devam, kasımda yeni oyun

Güzel Şeyler Bizim Tarafta

Krek

 

Geçen sezon Berkun Oya’nın yazdığı Güzel Şeyler Bizim Tarafta ile kapalı gişe oynayan Krek, bu sezonda da aynı oyuna devam ediyor. Başrol oyuncuları Bartu Çağlayan, Öykü Karayel’in performansı uzun süre hafızalardan silinemeyecek. Ekim sonunda sezonu açacak olan Krek Güzel Şeyler Bizim Tarafta ve Bayrak’ı oynamaya devam edecek. Fakat Berkun Oya’nın kasımda prömiyer yapmasını planladığı sürpriz bir oyun da geliyor.

Gece tiyatrosu başlıyor
Kumbaracı50 / Altıdan Sonra Tiyatro
Tiyatro ekiplerine kapılarını sonuna kadar açan Kumbaracı50, bu sezon önemli bir farklılıkla karşımıza çıkıyor. Gece Hikâyeleri adı altında toplanacak projeler, farklı gösterim biçimleriyle farklı zamanlarda prömiyerler gerçekleştirecek. Gece yarısına yakın bir saatte sergilenecek olan Gece Hikayeleri ile, seyircilerin özel bir paylaşım zamanına konuk edilmeleri amaçlanıyor. Uykudan önce biraz uykulu biraz ayık bir şekilde hikayelerin içine dalmak için ilginç bir deneyim olacağa benziyor. Hikayelerden biri Yiğit Sertdemir’in yazacağı kısa oyun Dertsiz Oyun olacak. Diğer oyunları ise şimdilik sürpriz.

Altıdan Sonra Tiyatro’nun işbirliği içinde olduğu bir başka proje de, radyo oyunları projesi. İsveç’ten Riksteatern’in yürütücülüğünü yaptığı ve SIDA’nın desteklediği “İran’dan Sesler” radyo oyunları projesi 8 gerçek hikâyeden oluşuyor. Oyunlar Ekim ve Kasım ayında Açık Radyo’da yayınlanacak ardından yapılacak olan sahne okumaları ise Kumbaracı50’de gerçekleşecek. Yiğit Sertdemir’in yönettiği radyo tiyatrosuna Altıdan Sonra Tiyatro ekibi dışında sesini verenler arasında Tomris İncer, Murat Karasu, Şebnem Sönmez, Derya Alabora, Ayşe Selen, Şehsuvar Aktaş, Tilbe Saran, Mehmet Birkiye, Asu Maro, Tansu Biçer, Serkan Keskin, Ayça Damgacı ve Sezgi Mengi de bulunuyor. Kumbaracı50’de geçen sezonun ilgi gören oyunları; Karabahtlı Kardeşlerin Bitmeyen Şen Gösterisi, Fail-i Müşterek, 444, OBEB, Beraber ve Solo Şarkılar, Kıyıya Oturmanın Böylesi, Gece O Kadar Kirliydi ki İkisi de Kayboldu, Kebap, Bay Hiç, Resm-i Geçit, Cam Adımlar ve Hakiki Gala devam edecek.

Cemal Süreya’dan Üstü Kalsın sahnede
Maya Sahnesi
Maya Sahnesi 15 Ekim’de Yeni Bir Hayat İçin, Moliere Efendi, Gülüşün Güller Açsın ve Bir Kadın Uyanıyor isimli yeni oyunlarıyla sezonu açıyor. BGST Tiyatro Boğaziçi geçen sezon sahneye koyduğu Otobüs, Selam Sana Shakespeare ve Şirket Hikayeleri isimli oyunlarına da devam edecek. Ayrıca yeni bir oyun üstünde çalışan ekibin bu oyunu da kasım ayında sahnelenecek.

Mekan birçok tiyatro ekibinin oyunlarına da ev sahipliği yapıyor. Hakan Gerçek’in kurduğu Tiyatro Gerçek, bu sezon Cemal Süreya’nın metin ve şiirlerinden oluşan, Atilla Birkiye’nin yazıp yönettiği Üstü Kalsın’ı sahneleyecek. Oyunda simgeler ve şairi çağrıştıran objeler de yer alacak. Ayrıca Van Gogh ve Annem Yokken Çok Güleriz isimli oyunlar da devam edecek. Karmadrama’nın Kökler ve Kahvede Şenlik Var, Gnlev’in Yüksek Derece, Boş Sahne’nin Labirentler isimli oyunları Maya Sahnesi’nin diğer konukları arasında yer alıyor.

 

Darbe dönemine Ölüm ve Kız ile bir bakış
Mekan Artı / Tiyatro Artı

Geçtiğimiz sezon Tiyatro Artı’nın öncülüğünde sanatseverlerin desteğiyle açılan Mekan Artı, 15 Ekim’de Ariel Dorfman’ın aynı adlı oyunundan yola çıkılarak yeniden yazılan ve 12 Eylül dönemini anlatan Ölüm ve Kız ile açıyor. Oyun, 1980 döneminde işkenceler gören Selma’nın darbe döneminden intikamını almasını konu alıyor. Tek seyircilik oyun konseptiyle farklılık yaratan Tiyatro Artı, bu sezon da üçKİŞİ isimli oyunla bu konsepti devam ettiriyor. Akutagawa’nın “Çalılar Arasında” öyküsünden uyarlanan oyun, 1950 yılı yapımı Rashomon adlı filmin yönetmeni Akira Kurosawa’ya da kaynaklık etmişti. Tek başına oyun izlemek farklı bir deneyim olabilir. Mekan Artı, MYTH isimli tiyatro topluluğunun, Korku İmparatorluğu isimli oyununa sahnesini açıyor.

Yeni oyunların adresi
Talimhane Tiyatrosu


Önce Bir Boşluk Oldu Sen Gidince ile geçtiğimiz sezon çok konuşulan Talimhane Tiyatrosu, birçok tiyatro topluluğuna ev sahipliği yapıyor. Yeni kurulan bağımsız tiyatro topluluğu gnlev, Yüksek Derece isimli ilk oyunları ile 13 Ekim’de Talimhane Tiyatrosu’nda gala yapacak. Kasım ayından itibaren farklı sahnelerde oynayacak oyunda, çok sıcağın zorunlu olarak bir araya getirdiği farklı insanların sıcağa ve hayata karşı duruşu anlatılıyor.

Deniz Altun’un yazdığı Lerzan Pamir’in sahneye koyacağı Pippa da çok konuşulacağa benzeyen oyunlardan. Pippa isminden hatırlayacağınız üzere, Milano’dan barış mesajı vermek için yola çıkan Pippa Bacca’nın trajik hikayesi anlatılıyor. Şiddet, barış, yabancılık kavramlarını sorguluyor. Geçen sezon çok az sahnelenen Oyun Deposu’nun Aptal, Sıradan ve Suçlu oyunu ise bu sezon Talimhane’de yine kapalı gişe oynayacağa benzer. Üç kadının mutfakta geçen eğlenceli ve aslında trajikomik hikayesinde çok güleceksiniz. Piyano, A4, Dilek-Bir Namus Davası, Araf ve Largo Desolato da yeni sezonun yeni oyunları.

Talimhane Tiyatrosu


Sadece yerli oyun
The Club
Alternatif tiyatro topluluklarından olan The Club, sanatın çeşitli alanlarında projeler üretmek üzere kuruldu. Asmalımescit’te yer alan The Club, genç yazarların yazdığı oyunlarla seyirciyi buluşturmayı amaçlıyor. Cihan Sağlam’ın yazdığı Neverland ile ekip sezonu açmayı hedefliyor. Oyunu sahneleyen isimler ise; Tan Aytıs, Öykü Başar, Tuğrul Karanfil, Ezgi Karaca, Fatih Altun, Yusufcan Sancaklı, Kemal Aydın, Enis Alper Yapıcı. Diğer yeni oyunlar ise Aşk Şarkısı ve Retro. 17 Eylül’de bir açılış partisiyle kapılarını açacak olan The Club, ekip olarak yazdıkları oyunlarla çok konuşulacağa benziyor.

The Club - Neverland

Ray Cooney ve Agatha Christie oyunları
Ak’la Kara Tiyatro
Kadıköy’de açılan Ak’la Kara Tiyatro, 18 Ekim’den itibaren iddialı isimlerle yola çıkıyor. Süpervizörlüğünü Haldun Dormen’in yaptığı Ray Cooney’in Tom Dick ve Harry oyununa son olarak Ece Uslu da dahil oldu. Vodvil tiyatrosunun en büyük yazarlarından olan bu oyun Türkiye’de ilk defa sahneleniyor. Komedi alanında iddialı olduklarını söyleyen ekipte Savaş Özdural, Kerem Kobanbay, Hakan Altuntaş, Nur Subaşı, Mustafa Dinç ve Taylan Atlıhan yer alıyor. Agatha Christie’nin Fare Kapanı isimli polisiye gerilimini sahneye taşıyan ekibin oyuncuları arasında Ruhi Sarı, Ahmet Uz, Özgür Özdural, Sibel Akdeniz ve Can Şıkyıldız bulunuyor.

Tom, Dick ve Harry

Ntvmsnbc -Yeşil Gazete

 

You may also like

Comments

Comments are closed.