ManşetTürkiye

Alparslan Kuytul’un gözaltı süresi uzatıldı

0

Furkan Vakfı üyelerine cami içerisinde yapılan biber gazlı müdahalenin ardından cemaatin birçok üyesi ile birlikte 3 Mayıs tarihinde gözaltına alınan Vakfın kurucu başkanı Alparslan Kuytul‘un gözaltı süresi uzatıldı.

Adana Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan Kuytul, sabah saatlerinde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra yeniden emniyete götürüldü.

400 kişiye gözaltı

3 Mayıs gecesi 22 camiye yapılan eş zamanlı polis baskınlarında Ramazan ayında “kendini ibadet etmeye adama ve dünya işlerinden uzak durma” anlamına gelen itikaf yapmak için bir araya gelen 400 kişi daha gözaltına alınmıştı.

Sorgulanmak üzere emniyete götürülen şüphelilerin bazıları serbest bırakıldı, Alparslan Kuytul ile birlikte bazı kişilerin de gözaltı süresi uzatıldı.

Emniyet önünde polis müdahalesi

Yapılan polis baskınlarını ve uzatılan gözaltı süresini protesto etmek isteyen kitle Adana Emniyet Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Kitle attığı sloganlarda “itikaf yapmayı” suç olarak ve camiye gitmeyi “işgal etmek” olarak tanımlayan Adana Emniyet Müdürü’nün istifasını talep etti.

Buradaki eyleme de polis müdahale etti. Furkan Vakfı sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntülerde birçok kişinin yapılan müdahale sonrasında yaralandığı gözüküyor.

Kitle polis tarafından yapılan müdahaleye yuhalayarak tepki gösterdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı’nın eski yöneticisi Alparslan Kuytul ve yandaşları tarafından itikaf ibadeti bahane edilerek bir provokasyon girişiminde bulunulduğu ortadadır. Meydana gelen olayın istismar üzerinden tahrik etme amacı taşıdığı açık ve nettir” denildi.

Neler yaşandı?

Daha sonradan yerine kayyım atanan Furkan Vakfı kurucusu ve eski başkanı Alparslan Kuytul‘un Ramazan ayında “kendini ibadet etmeye adama ve dünya işlerinden uzak durma” anlamına gelen “itikaf” yapacaklarını duyurmasının ardından cemaati Gaziantep‘te bir camide bir araya gelmişti.

Ancak grubun bu isteği, cami içerisinde polis ve bekçi tarafından engellenmiş, grubun camiden çıkarıldığı müdahale sırasında biber gazı kullanılmış ve yaralananlar olmuştu.

Camideki müdahaleye ilişkin görüntülerin yayılması ve buna yönelik tepkilerin artmasından sonra Gaziantep Valiliği açıklama yaparak ‘Zor kullanma şartları oluşmasına rağmen bir emniyet mensubunun cami içerisinde biber gazı kullanması herkes gibi bizleri de üzmüş olup, ilgili personel açığa alınmıştır’ demişti.

Daha sonrasında  Alparslan Kuytul, 14 yaşındaki oğlu ve cemaat içerisinden yaklaşık 400 kişi gece vakti yapılan polis baskınlarıyla gözaltına alınmıştı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.